h i r d e t é s

A fiatalok 80 százaléka nem akarja, hogy újrázzon az Orbán-kormány, és a nyugdíjasok többsége sem szeretné

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A fiatalok 80 százaléka nem akarja, hogy újrázzon az Orbán-kormány, és a nyugdíjasok többsége sem szeretné

2018. február 18. - 08:58

 

Ahogy közelednek a választások, úgy vállalják fel egyre többen pártpreferenciájukat, így érdemben csökken a bizonytalanok száma. – áll egyebek között a Publicus Intézet által a Vasárnapi Hírek számára készített közvéleménykutatásban.

Az embereknek immár több mint a 70 százaléka ígéri biztosra, hogy választ, ha azonban tovább lanyhul a választási kedv (ez a most mért 5,8 millió ember is már 300-400 ezer fővel kevesebb, mint korábban), s lemegy 66 százalék alá, akkor az komoly hatással járhat.

A szavazási kedv lanyhulását három dolog indokolhatja.

  • A kormány egyre pörgeti a migráns-, Soros-, Brüsszel-propagandát – ami arra ugyan nem elég, hogy pluszvoksokat hozzon, arra viszont igen, hogy elbizonytalanítson és otthon tartson szavazókat.
  • A választások közeledtével tisztul a kép, és sok ember (például a bizonytalanok között), aki eddig lebegtette részvételét, úgy döntött, hogy nem megy.
  • Az ellenzék továbbra sem képes egységes ajánlatot tenni. 

Például a DK lekollaboránsozza az LMP-t, majd hirtelen közli, hogy hajlandó visszaléptetni jelöltjét abban a Pest megyei választókerületben, ahol Szél Bernadett indul.

Illetve miközben a Tiborcz–Olaf-ügy dübörgött, az MSZP azzal került be a hírekbe, hogy Gyöngyösön a legesélyesebb jelöltje visszalépett különböző kavarások miatt.

Nem kérnek Orbánból

Mindenesetre a választók 51 százaléka jobb szeretné, ha nem az Orbán-kormány újrázna. Egyedül a Fidesz-hívek 96 százaléka szeretné, ha a jelenlegi rezsim folytatná.

A második „legmegengedőbb csoport” az LMP támogatóié – itt 12 százalék örülne újabb 4 orbáni évnek. És persze itt vannak a bizonytalanok – akik 18 százaléka megint pajzsra emelné a kormányfőt, 49 százalékuk viszont nem kér belőlük, 33 százalékuk pedig nem tudja vagy nem mondja. Márpedig a bizonytalanok jelentik az aranytartalékot. Ugyanis számos választókerületi mérésből az derül ki, hogy a Fidesz elérte maximumát (nem véletlenül emlegette Orbán a 2,2 millió emberét), azaz a bizonytalanokat az ellenzéki pártok fordíthatják át.

 

vasarnapihirek.hu


 

h i r d e t é s