h i r d e t é s

A Fidesz átalakítaná a polgármester-választást?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Fidesz átalakítaná a polgármester-választást?

2022. október 17. - 08:37

Kivenné az emberek kezéből a polgármester-választást a Fidesz

Újra felbukkant a gondolat, hogy a képviselő-testületek válasszák meg a polgármestereket, és ne lehessen rájuk közvetlenül szavazni. Korábban Karácsony Gergely is azt mondta, hogy érdemes erre is felkészülni.

Megint hozzányúlna a választási rendszerhez a kormány? A városok polgármester-választását változtatná meg úgy, hogy a választók nem közvetlenül választanának polgármestert, hanem a testületi többség döntene arról, ki legyen a város első embere - írja az ugytudjuk.hu, amely több forrásból is értesült arról hogy a kormánypárt ezt fontolgatja.

Nemrég 444.hu is azt írta, hogy a Republikon-konferencián több résztvevő is utalt arra, hogy a Fidesz szerintük a képviselő-testületek kezébe adná a polgármester-választás jogát.

A Fideszben abban gondolkodnak, hogy ha a testületben a párt szerez többséget, de ellenzéki a polgármester, akkor nehezen működtethető a város az állandó konfliktusok miatt.

Ha viszont a testület kezében van a polgármester választásának a joga, akkor a mindenkori többség választ városvezetőt, ha megváltozik a többség, akkor is lehet új polgármestert választani így.

Nem először bukkan fel ez a téma, már korábban is kérdezték erről például a főpolgármestert is.

„Szerintem érdemes arra is felkészülni, hogy 2024-ben nem lesznek önkormányzati választások olyan formában, ahogy megszoktuk” – mondta egy korábbi hvg.hu-nak adott interjúban Karácsony Gergely. (szmo.hu)