h i r d e t é s

A Fidesz hatalom másként látja a szennyet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Fidesz hatalom másként látja a szennyet

2019. július 23. - 09:48

 

Rés a szennybizniszen: már minden szinten lelepleződtek a tiltakozók

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Korábban már több alkalommal beszámolt a FEOL arról, hogy Márton Roland (MSZP) és Fazakas Attila (Jobbik) balliberális politikusok támadták a kormányzópárt helyi és országos vezetőit azért, mert az egykori téglagyári bányatelep rekultivációja során szennyvíziszapot hordanak Székesfehérvár határába. Úgy fest, hogy nemcsak az engedélyeket adták annak idején a balliberálisok, de a biznisz legfőbb haszna is a baloldal zsebébe vándorol.

Miközben Márton Roland és Fazakas Attila egy-két emberrel tüntetett június 28-án az egykori bányatelep erdős udvara mellett, már akkor megtudta a Fejér Megyei Hírlap, hogy a Fidesz-ellenes beszólásaik alaptalanok voltak, mert a szennyvíziszap rekultivációjára adott engedélyek már 2006 előtt megszülettek, amikor is ők, a baloldal volt hatalmon országosan is, helyben is. De ez csak az engedélyezési része a „boltnak”, mert itt vannak, akik nyerészkednek is!

Az Origo internetes portál szombati írásából tudtuk meg, hogy a Bajnai Gordon egykori miniszterelnök kapcsán a hírekbe kerülő Wallis érdekeltségében álló cég a hunyó, aki a legnagyobb haszonélvezője a szennyvíziszap-hasznosításnak. Miközben Márton és Fazakas vádaskodásokkal kiabálják tele a közéletet, aközben kiderül, a szennyvíziszap-hasznosítás generátora az EWC-H Kft. nevű cég (amely a 2010 előtti balliberális kormányzás alatt kétes hírnevet szerző Wallis érdekeltségi körébe tartozik), amely a folyamat legjövedelmezőbb részének tekinthető közvetítő-kereskedő szerepet viszi.

Nézzük csak! Az üzletnek két fontos szereplője van. Az egyik az a cég, amelyik hasznosítja a szennyvíziszapot, és abból eladható termőföldet állít elő. Ez a Székesfehérvári Téglaipari Kft. Az ő hasznuk csak minimum 7-8 év múltán jelentkezhet, mert a technológia ezt az időt megköveteli. A másik cég az, amelyik kereskedő módján beszerzi a nyersanyagot, jelen esetben a szennyvíz­iszapot, majd értékesíti a hasznosítónak. Utóbbi cég, az EWC-H Kft. botrányoktól sem mentesen szerzi be a horvát Girk Kaluntól származó szennyvíziszapot, és egyben a legnagyobb hasznot is ez a cég fölözi le a bizniszből. Nekik fizetnek a horvátok, hogy elvigye a szennyvíziszapot, és nekik fizet a rekultiváló cég is, amelyik átveszi az iszapot.

Az Origótól megtudtuk, hogy a fehérvári szennyvíziszap-biznisz fő mozgatója Winkler Gyula, volt országgyűlési képviselő, aki az előbb említett Girk Kalun botránynak is részese volt. A fő vádaskodó: Márton Roland, aki a Wallis boltokat mozgató Bajnai uszályában szocialistáskodott. Felvetődik a kérdés, hogy Márton és Fazakas nem tudtak a szennyvíziszap-trükkökről, vagy nagyon is tudták, mi történt? A választ csak ők adhatják meg.

feol.hu


 

h i r d e t é s