h i r d e t é s

A fideszesek 41 százaléka is úgy gondolja, hogy a kormányt ítéli el a Sargentini-jelentés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A fideszesek 41 százaléka is úgy gondolja, hogy a kormányt ítéli el a Sargentini-jelentés

2018. szeptember 23. - 09:11

 

Ennyit a rettegett kétharmadról. Adja hát magát a kérdés, hogy amennyiben a Fidesz szavazótáborának józanabbik fele is tisztában van azzal, hogy pártjuk úgy hazudik, ahogy Arthur Rubinstein zongorázik, ugyan miért tartanak ki hiteltelenné vált pártjuk mellett?

Forrás: MTI

Erre persze nem valószínű, hogy valaha is épkézláb választ kapunk, de nem is ez a lényeg. A Publicus Intézet a jelentés megítéléséről szóló felméréséből egyéb dolgokat is sikerült levonni tanulságként.

Példának okáért azt, hogy a Fidesz szavazótáborának kisebbik felével együtt is csak alig több mint a lakosság fele ért egyet ezzel az állítással.

A magyarok 51 százaléka ugyanis aligha nevezhető meggyőző többségnek. Különösen abban az országban, ahol a folyamatosan zuhanó népszerűségű kormánypárt harmadik alakalommal szerezhetett kétharmadot.

A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy az EU-ra tartozik-e, hogy egy tagállam követi-e a demokratikus normákat, vagy az az adott ország belügye. 14 százalék szerint teljes mértékben beleszólhat ebbe az Európai Unió, 46 százalék szerint pedig részben. 31 százalék véli úgy, hogy ez kizárólag az adott országra tartozik.

Ezzel némileg ellentmondásban áll, hogy a magyarok 66 százaléka gondolja azt, hogy az unióhoz tartozás Magyarország anyagi érdeke, de ettől még az értékrend tekintetében nem kell hozzá igazodni. Amikor úgy tették fel a kérdést, hogy a jogállami normák megsértése esetén be kell-e avatkoznia az EU-nak, azzal 52 százalék értett egyet, és 42 százalék nem.

A válaszadók 89 százaléka gondolja úgy, hogy még egy kétharmaddal megválasztott kormány sem tehet meg bármit, és számon lehet kérni a tetteit. Érdekes módon a Fidesz táborának 90 százaléka is egyetért ezzel. /24.hu/

Ezzel pedig azt is megérthetjük, hogy bár a válaszok az elszámoltathatóságról szólnak, az csak addig fontos a magyarok szemében, amíg az nem a saját szimpátiájuk ellen szól.

Ami a magyar értékrendet illeti, teljes a képzavar. Nem érthető pontosan, hogy mi az ami az Európai értékrendben nincs meg és ami a magyar értékrend igazodásával úgy hiányozna számunkra?

Ezzel gyaníthatóan a válaszadók sincsenek tisztában. Az oktalan makacsságunk beszél belőlünk?


 

h i r d e t é s