fbpx A Ford visszahúzható kipufogót szabadalmaztatott | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Ford visszahúzható kipufogót szabadalmaztatott

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Ford visszahúzható kipufogót szabadalmaztatott

2021. október 30. - 09:00

 

Mi lesz a következő? Állítható márkajelzés, szériában manuálisan, extraként elektromosan?

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egészen pontosan arról van szó, hogy beiktatnak egy kipufogóvég-visszahúzó modult a rendszerbe, amely kifelé és befelé egyaránt tudja állítani a véget egy villanymotor segítségével.

Mindkét végállásnál van egy határoló is, ami megakadályozza, hogy túlmenjen a szélső pozíciókon.

A megoldást elsősorban a terepképes modelleken tervezik bevezetni, ugyanis egy normál pozícióban álló kipufogó nagyobb emelkedők esetében útban lehet, negatív irányban befolyásolhatja a hátsó terepszöget. Ebből kiindulva egyebek mellett a Ranger, a Bronco és az F-150 is megkaphatja a furcsa fejlesztést. A működést a kiválasztott menetprogram befolyásolhatja majd, vagyis offroad-módban behúzódik a kaszni alá a kipufogó vége, míg normál használat mellett a megszokott állásban marad.

A hírek szerint a Ford nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Németországban is levédette már a megoldást, így tehát Európában is tervezik a bevezetést. Hogy végül tényleg eljutnak-e a megvalósításig, az még a jövő zenéje. - írta meg a Totalcar

A fenti ábra szemléleti a szabadalmat.

Nyilván kevesebb mérnöki munkába kerülne egy olyan megoldás, hogy alapból rövidebb csövet raknak az autó alá, hiszen, ha a végét ide-oda lehet motorosan mozgatni, akkor ennek már gyakorlati haszna semennyi sincs.

Viszont, ha elterjed a megoldás, az vélhetően drágábbá teszi a kipufogót és hatással lehet az autók árára is. Így még akár kereshet is a Ford az "innováción", mielőtt kihalnak a belső égésú motorok.


 

Kommentek

h i r d e t é s