h i r d e t é s

A Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy jogellenes volt a pedagógussztrájk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy jogellenes volt a pedagógussztrájk

2022. február 10. - 16:25

A másodfokú bíróság megváltoztatta az eredeti döntést a munkabeszüntetés jogszerűségéről.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Fővárosi Ítélőtábla a 2022. február 10-én tárgyaláson kívül hozott ítéletével az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt – közölte az ítélőtábla.

A pedagógus-szakszervezetek 2022. január 31. napjára kétórás, míg ennek eredménytelensége esetére 2022. március 16-tól határozatlan időtartamú sztrájkot hirdettek, de nem tudtak megállapodni az állammal a még elégséges szolgáltatásokról, ezért kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez a még elégséges szolgáltatások megállapítása iránt. Ezzel egyidejűleg az állam a sztrájk jogellenességére vonatkozó viszontkérelmet is előterjesztett, mert szerinte a meghirdetett teljes sztrájk jogellenes, tekintettel a járványügyi helyzetre.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű, és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában. Ez ellen érkezett fellebbezés.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt. A bírósági közlemény szerint ezt azzal indokolta, hogy a sztrájtörvény értelmében az olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. A még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit vagy törvény állapítja meg, vagy ennek hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell róla megállapodni vagy munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozatának kell megállapítania a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit.

Mivel a szakszervezetek tudtak arról, hogy a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt a még elégséges szolgáltatás tárgyában, így az általuk ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes – áll a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésének indokolásában. (Infostart)