h i r d e t é s

A Fővárosi Törvényszék rehabilitálhatja Hóman Bálint egykori kulturális minisztert

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Fővárosi Törvényszék rehabilitálhatja Hóman Bálint egykori kulturális minisztert

2015. március 02. - 07:58
0 komment

 

Hóman Bálint egykori kultuszminisztert 1946-ban háborús bűntett vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a Népbíróság, s 1951-ben bekövetkezett haláláig valóban börtönben töltötte utolsó éveit az egykori politikus.

A vád lényege az volt, hogy amikor 1941-ben Magyarország hadat üzent a Szovjetuniónak, Hóman is kormánytag volt, s szavazatával támogatta a folyamatokat.
Az ügyész és a védő is Hóman felmentését kérte.

A Veritas Történetkutató Intézet az ügyben felkért szakértője elmondta, hogy a szóban forgó időszakban Magyarországnak nem volt más választása, mint dönteni a két rossz között: a Szovjetunió mellé áll, vagy a Harmadik Birodalom oldalán lép be a háborúba. Horthy az utóbbit választotta. A kormánytagoknak azonban nemigen volt választási lehetőségük annak tekintetében, hogy támogatják-e a kormányzó elgondolásait, avagy sem, de az bizonyos, hogy semmiképpen sem lett volna döntő ereje a tiltakozásnak. Mindez egy kultuszminiszter oldaláról nézve különösen igaznak bizonyul. Mindazonáltal mindenkinek lehetősége lett volna nem aláírni a dokumentumot. Vagy mégsem?

A szakértő szerint Hómant és képviselőtársait valószínűleg kész helyzet elé állították, így az aláírás tevőleges eseménye semmit sem jelentett a szovjet félnek másnap elküldött hadüzenet tekintetében.
Ráadásul június 26-án (nagy valószínűséggel a szovjetek) légitámadást intéztek Rahó közelében, melynek során többek között lebombáztak egy egész vonatszerelvényt is. Horthy tehát – ha korábban vacillált volna arra nézve, hogy mely oldalra álljon Magyarország – eldöntötte, hogy a szovjetek ellenségként tekintenek ránk a jelek szerint, így nem kérdés, hogy ellenünk vannak, így mi jobb híján a Németekkel. A támadás azonban több történész szerint is tévedés volt. A helyzet minden esetre egyértelművé tette a tényállást.

A Népbíróság döntése mindent egybevetve súlyosan elmarasztalhatónak tűnik jelenkorunkból nézve, hiszen tévedés azt állítani, hogy Hóman Bálint személyesen hibáztatható a szovjeteknek küldött hadüzenet megfogalmazásának és hitelesítésének ügyében. Minden esetre az életfogytiglani börtönbüntetés korántsem volt azonos súlyban Hóman vélt, vagy valós felelősségével.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s