fbpx A Független Diákparlament a PISA-eredmények kapcsán tiltakozik a romboló oktatáspolitika ellen | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Független Diákparlament a PISA-eredmények kapcsán tiltakozik a romboló oktatáspolitika ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Független Diákparlament a PISA-eredmények kapcsán tiltakozik a romboló oktatáspolitika ellen

2016. december 10. - 17:26
0 komment

 

A 2015-ös PISA- mérés jelentős romlást mutat mindent téren a 2009-es felméréshez képest, mely szintén csak átlagos eredményeket hozott az OECD országain belül. 

Forrás: diakparlament.hu

A kormány oktatáspolitikája megvonta az iskolák autonómiáját, csökkentette a tanárok mozgásterét, egyen-tankönyveket írt elő és csorbította a diákok jogait. A felülről kényszerített, autoriter KLIK ellehetetlenítette az oktatást, miközben óriási összegeket emésztett fel, mindezt az oktatás forráskivonása mellett. Ezen intézkedéseknek meg is lett az eredménye. A magyar közoktatás minden évben több mint 25 ezer fővel növeli a funkcionális analfabéták számát, a digitális szövegértési tesztben Európában utolsó helyen végeztek a diákok és a legjobban és a leggyengébben teljesítő 10 százaléknyi tanuló eredményei közötti szövegértési és természettudományos szakadék óriásira nőtt.

Radó Péter oktatáskutató szavaival élve „az új PISA-adatok által a 2010 óta követett oktatáspolitikáról kiállított bizonyítvány: súlyos bukás.”

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rossz eredményekért nem Balog Zoltán oktatásért felelős miniszter vagy a kormány a felelős, hanem a tanárok és a diákok, habár Balog Zoltán még azt sem tudta, hogy mi az a funkcionális analfabetizmus. Ahhoz képest, hogy a kormány szerint ez a diákok és a tanárok hibája, már évek óta nem hajlandó párbeszédet folytatni az érintett érdekképviseleti szervezetekkel.

A Civil Közoktatási Platform oktatáspolitikai koncepciója a kormányéval szemben egy modern, kompetenciaalapú és demokratikus oktatási modellt dolgozott ki, ezért elvárjuk, hogy a programot haladéktalanul valósítsa meg a felelős minisztérium.

Elvárjuk továbbá azt is, hogy a (mindenkori) kormány vállaljon felelősséget a döntéseiért, és azonnal kezdjen tárgyalásba az oktatás szereplőivel, a diákokkal, a tanárokkal és a szülőkkel, hogy egy hatékony és diákközpontú oktatási rendszer alakulhasson ki, mely az ország jövőjének kulcsa.


 

Kommentek

h i r d e t é s