h i r d e t é s

A globális felmelegedés még a jégkorszak természetes ciklusát is megváltoztathatja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A globális felmelegedés még a jégkorszak természetes ciklusát is megváltoztathatja

2021. január 16. - 09:14

 

Nemcsak az emberiségre lehet kártékony hatással az egyre intenzívebben emelkedő átlaghőmérséklet és a jégréteg rohamos olvadása, hanem a glaciális-interglaciális időszak is jelentősen módosulhat.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Cardiffi Egyetem kutatói rájöttek, hogy az Antarktiszon található jéghegyek olvadása következtében egy olyan láncreakció alakulhat ki, ami a Földet egy új jégkorszakba sodorhatja – adta hírül a Sputnik News.

A kutatás során a tudósok az óceán mélyére hulló kőzetdarabokat vizsgálták, melyek a jéghegyek olvadása során kerültek a tengerfenékre. Ezen hatalmas antarktiszi képződmények óriási mennyiségű friss vízzel táplálják az Atlanti-óceán déli régióit.

Mindezeknek köszönhetően a Déli-óceán sósabbá, az Atlanti-óceán északi térsége pedig frissebbé válik, így szignifikáns változás jön létre az óceánvíz keringési folyamataiban. Az ehhez hasonló cirkulációk miatt a szén-dioxid sokkal gyorsabban kikerülhet az atmoszférából, csökkentve ezzel az üvegházhatást, belesodorván a Földet egy új jégkorszakba.

Aidan Starr, a Cardiffi Egyetem Földtudományi és Környezetvédelmi Karának professzora elmondta, most sikerült először bizonyítaniuk a korábbi feltételezéseiket, miszerint a Déli-óceán és az Antarktisz kulcsfontosságú szerepet játszik a globális klímaváltozásban.

A klímakutatók úgy gondolják, mivel a Déli-óceán az olvadás miatt sokkal forróbbá válik, a jéghegyek nem tudnak majd eltávolodni annyira, mint napjainkban, így a többi tenger hőmérséklete valamelyest lehűlhet, előidézve ezzel egy új glaciális időszakot. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s