h i r d e t é s

A gyerekeknek elég a 20 fok, a miniszteri rendelet szerint szellemi munka esetén 20-22 fok a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A gyerekeknek elég a 20 fok, a miniszteri rendelet szerint szellemi munka esetén 20-22 fok a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet

2022. augusztus 16. - 16:37

Nem született új jogszabály vagy döntés az iskolák fűtésével kapcsolatban - közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel. 

A kormány az energiaválság ellenére normális tanévre készül, az iskolákat az eddig megszokottaknak megfelelően tervezik fűteni, ha azt az európai energiahelyzet megengedi - írták, ugyanakkor megjegyzik azt is: a gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot - így az iskolákat is - elérheti.

Évtizedes, tehát nem új szabályozás, hogy az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani. Ez nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne - írták.

Korábban Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár egy megkeresésre válaszul azt írta, hogy ha a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani.

A Népszava megjegyzi ugyanakkor, hogy a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szerint szellemi munka esetén már 20-22 fokban határozza meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

Kisfaludy kitért arra is, semmilyen mértékben nem kell 20 fok fölé fűteni: a 20 Celsius-fokos hőmérséklet "kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani", ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A BM a kiadott közleményben hangsúlyozta: az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott. A kormány az európai energiaválság ellenére is normális tanévre készül, az iskolákat az eddig megszokottaknak megfelelően tervezik fűteni, ha azt az európai energiahelyzet megengedi.

Emellett az Európában kialakult gázválság miatt minden eshetőségre fel kell készülni, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz - tették hozzá.

Jelezték: a gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot - így az iskolákat is - elérheti, a kormány ezért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, további gázvásárlást, a gázkitermelés fokozását és az iskolák egyéb lehetséges fűtési módjának felmérését. (MTI)