h i r d e t é s


A gyógyszernél eltitkolták, hogy gond lehet a függőség legyűrése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A gyógyszernél eltitkolták, hogy gond lehet a függőség legyűrése

2017. augusztus 09. - 16:19

 

Az Egyesült Államok északkeleti szövetségi állama, New Hampshire gyógyszergyár ellen indít pert, mert reklámjaiban a cég nem hívta fel a figyelmet arra, hogy egyik gyógyszere függőséget okoz. - írja a nepszava.hu.

Forrás: pixabay.com

Az Egyesült Államokban gyakran használt OxyContin nevű fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharma gyógyszergyár ellen indít pert a főállamügyész.

A cég agresszív marketinggel reklámozza termékét, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem hangsúlyozta eléggé a gyógyszer mellékhatásait: azt például, hogy narkotikumtartalma függőséget okoz.

A New Hampshire-i főállamügyész polgári bejelentés után indította meg kedden az eljárást.

A panasz szerint reklámjaiban a cég túlhangsúlyozta az OxyContin hatékonyságát, és azt állította, hogy csaknem lehetetlen függővé válni tőle, az ismertté vált eseteket pedig elhallgatta.

New Hampshire a kábítószer-függőség által leginkább sújtott szövetségi állam az Egyesült Államokban.

A főállamügyész hivatala jelenleg mintegy féltucat gyógyszergyár ügyében vizsgálódik. Az illetékesek áttekintik az elmúlt két év gyógyszerreklámjait. Az elmúlt két évben nőtt meg ugyanis ugrásszerűen az opiátfüggők száma.

New Hampshire-ben 2016-ban csaknem ötszáz ember halt bele drogtúladagolásba. 

Ann Rice, New Hampshire helyettes államügyésze kedd este azt nyilatkozta:

ha le akarjuk győzni ezt a járványt, akkor el kell érnünk, hogy ne legyenek új kábítószerfüggők.

Ennek egyik módja az, ha biztosítjuk, hogy ezeket a függést okozó, rendkívül veszélyes gyógyszereket megfelelő módon forgalmazzák, úgy, hogy nem kisebbítik mellékhatásaikat és nem túlozzák el előnyeiket. 

A Purdue Pharma - amelynek központja New Jerseyben van - közleményben visszautasította a vádakat, bár a cég szóvivője hozzátette: a gyártó elkötelezett abban, hogy megoldást találjon a problémára.

Donald Trump elnök kedden New Jerseyben az Egyesült Államokat emésztő kábítószer-problémáról szólva átfogó stratégiát ígért.

Erőteljes rendfenntartói intézkedésekről beszélt, leszögezve, hogy

a kábítószermentes társadalom megteremtéséhez alapvető fontosságú az erős rendőrség.

Az amerikai elnök korábban kétpárti úgynevezett opiátbizottságot is létrehozott a válság kezelése érdekében, és a washingtoni képviselőházban is különbizottság foglalkozik a drogfüggéssel, az opiátválsággal.

nepszava.huh i r d e t é s

betöltés..

;