h i r d e t é s

A hatalmas, vízen lebegő hotel folyamatosan forog a tengelye körül, így termel energiát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A hatalmas, vízen lebegő hotel folyamatosan forog a tengelye körül, így termel energiát

2021. március 22. - 14:28

A hotel működési elve rendhagyó technológiára épül: egy nap alatt egy kört tesz meg a tengelye körül, így állítja elő a működéséhez szükséges áramot. Az öko szállodát Katarban tervezik megépíteni, de nem lesz rögzítve, ezért bármikor odébb lehet majd hajózni vele.

Forrás: ayriatak.com

Hayri Atak építésziroda olyan hotelt tervezett, amely a tengelye körüli folyamatos forgással generálja a működéséhez szükséges energiát. A hatalmas építmény nem a szárazföldön fog elhelyezkedni, hanem a tengeren lebeg majd, a 152 szobából így mindig más szögből lehet majd figyelni az óceánt. A hotel huszonnégy óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot, de nem ez az egyetlen beépített technológia, amely villamosárammal látja el az épületet, a sétányon található 55 szélerőmű is hozzájárul, egyenként 25 kW energiával, az önellátó működéséhez.

Ezek a szélerőművek úgynevezett függőleges szélgenerátorok, vagyis vertikális tengelyű szélturbinák, melynek rotorjai a leginkább elterjedt szélerőművek lapátjainak elhelyezésével ellentétben a szélirányra függőlegesen pörögnek, emiatt sokkal nagyobb szélerősség mellett sem szükséges őket leállítani. Ezek a szerkezetek már az 1920-as években megjelentek, ekkor tervezte meg a legismertebb típust Georges Darrieus, azonban elterjedésüknek gátat szabott, hogy a talajhoz közeli, alacsonyabb elhelyezkedésük miatt kevésbé hatékonyak, mint forgólapátos társaik. Emiatt ipari mennyiségű áram termeléséhez kevésbé alkalmazhatóak, de egy szálloda energiafogyasztásának ellátásához hatásosan hozzájárulhatnak.

A szélgenerátorok struktúráját úgy alakították ki, hogy ötvözhetőek legyenek napernyőkkel is, így két feladatot is teljesítenek egyszerre.

A gazdaságos és környezetbarát működés az egész építmény működési elvére jellemző, a tető például, amely szintén forog és így egy örvény benyomását kelti, esővíz gyűjtésére is alkalmas: ezzel a vízzel öntözik majd a balkonokat beborító növényeket, az ivóvizet pedig a szennyvíz tisztításával és a tengervíz sótlanításával nyerik ki.

A hotel a szárazföldhöz mólóval fog csatlakozni, így a vendégek autóval is érkezhetnek, de lesz drónok számára is leszállóhely. A legelső lokációnak a szálloda felépítésére Katart szemelték ki, ahol a tervek szerint már 2025-re üzembe állhat a különleges épület, de később máshova is el lehet majd hajózni vele, mivel nem lesz fixen rögzítve a tengerfenékhez, hanem a víz felszínén lebeg majd. (Forrás: Designboom Fotó: Hayri Atak) / raketa.hu