h i r d e t é s

A hétvégén egyre több felhőre kell számítani, az erős széllel pedig csapadék is érkezik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A hétvégén egyre több felhőre kell számítani, az erős széllel pedig csapadék is érkezik

2019. március 09. - 06:12

 

A jövő hét elejére a lehűlés is megérkezik - írja az Időjárás.hu

Délelőtt az időnként megnövekvő felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak, számottevő csapadékra nincs kilátás. 

Délután kezdetben gyakoribbak lehetnek a napos időszakok, majd erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Északon helyenként kisebb eső előfordulhat, de általában nem kell csapadékra készülni. Megélénkül, többfelé megerősödik a nyugatias szél.

A csúcshőmérséklet 11, 17 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég. Északon elszórtan kisebb eső előfordulhat.  Délután általában erősen felhős lesz az ég, elszórtan számíthatunk kisebb eső kialakulására. Erős lesz a délnyugati szél. 11, 16 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érvényesül fronthatás, de folytatódik a változékonyság, ez pedig a fokozottan érzékenyek körében okozhat kellemetlen tüneteket. Elsősorban a vérnyomása ingadozhat, de fejfájás és stressz is gyötörheti. - írja a meteoklinika.hu

Szombaton napközben nem érkezik időjárási front térségünkbe, így amennyiben kifejezetten csak a frontokra érzékeny, akkor nem tapasztalhat markáns tüneteket. A légkörben zajló változások miatt azonban a fokozottan melegfront-érzékenyek körében koncentrálási zavarok, enyhe migrén léphet fel, és azon se csodálkozzon, ha rendkívül álmosnak, bágyadtnak érzi magát. Ha pedig a szeles időt is "megérzi", akkor jóval ingerlékenyebb, nyugtalanabb lehet a megszokottnál. Ez főleg a Dunántúlon és a középső megyékben lehet jellemző.

Amennyiben fokozottan érzékeny a hidegfrontra, akkor pedig a pénteki front mögött még a nap elején jelentkezhet önnél fejfájás, valamint enyhébb görcsös panaszok is. Megnövelt folyadékbevitellel mérsékelheti a tüneteket, illetve masszírozza át a halántékát körkörös mozdulatokkal. A borongósabb időszakokban a felhős, lehangoló idő fásulttá, kedvetlenné teheti, a naposabb órákban azonban kifejezetten jókedvre derítheti a napsütés.

A sokfelé erős szél zavarólag hathat, az erre érzékenyek fejfájást, nyugtalanságot tapasztalhatnak a hatására, a gyerekek is szétszórtabbak, figyelmetlenek lehetnek. A szabadtéri programok alatt elkél a réteges, jól variálható öltözet!

Az allergiásoknál a mogyoró, a kőris, az éger és a ciprusfélék pollenjei okozhatják a legtöbb panaszt. Allergiásként mérsékelje a hús- és a tejtermék-fogyasztást, autózás közben pedig tartsa felhúzva az ablakokat!

A közlekedés során időnként a napsütés lehet zavaró, emellett szétszórt, és a szokottnál ingerültebb sofőrök is fokozzák a balesetveszélyt. Az erős oldalszél főleg a dunántúli tájakon és a főváros környékén lehet zavaró, a nap első felében keleten pedig nedves útszakaszokkal is találkozhat – vezessen fokozott óvatossággal!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s