h i r d e t é s

A japán kormány Király Józsefnek a "Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal" érdemrendet adományozta

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A japán kormány Király Józsefnek a "Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal" érdemrendet adományozta

2022. április 30. - 07:18

Japán kormánya április 29-én kihirdette a 2022. évi külföldi személyeknek szóló tavaszi kitüntetéseket, amelyek között Magyarországról Király Józsefnek érdemrendet adományozott.

Király József - Forrás: Király József Facebook oldala

Király József a Magyar-Japán Baráti Társaság Kecskeméti Tagozatához (jelenleg Kecskemét-Aomori Baráti Kör) 1987-ben alapító tagként történt csatlakozása óta, majd később az egyesület elnökeként, ezt követően az egyesület tiszteletbeli elnökeként, valamint Kecskemét önkormányzati képviselőjeként különböző pozíciókból a rendszeresen megtartott rendezvények - mint például a "Japán Nap" – megszervezése révén a japán kultúra bemutatásával, vagy például japán diákok és előadóként japán kutatók meghívásával szervezett számtalan előadáson keresztül létrejött szellemi párbeszéd megteremtésével, valamint a japán nyelvoktatásnak a kecskeméti iskolákba való bevezetése által a japán nyelvoktatás elterjedésének ösztönzésével hozzájárult a Japán és Magyarország közötti kapcsolatokhoz és a Japánt bemutató projektekhez.Forrás: wikipedia

2012-ben, megemlékezve az Aomori várossal ápolt baráti kapcsolatra és a Kelet-Japán földrengés áldozataira cseresznyefaültető fesztivált szervezett a Kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola elé. Később ugyancsak Király József erőfeszítéseinek köszönhetően ezt a helyet Aomori Parknak nevezték el, ami mindazonáltal, hogy növelte Aomori város jelenlétét Kecskeméten – a Japán és Magyarország közötti baráti kapcsolatról mély benyomást tett a kecskeméti polgárokra. A cseresznyefa-ültetési ünnepség megrendezését jelenleg is minden tavasszal folytatják.

Király József a Magyar Nanbudo Szövetség és a Hakkoda Dojo megalapításával és működtetésével is hozzájárult a Japán és Magyarország közötti harcművészeti és sportbeli kapcsolatokhoz.

Ezen eredmények elismeréseként a japán kormány úgy döntött, hogy Király Józsefnek adományozza a “Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” érdemrendet. - írja közleméynében a Magyarországi Japán Nagykövetség