h i r d e t é s

A Jobbik gátlástalanul, az MSZP liberális falak között!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A Jobbik gátlástalanul, az MSZP liberális falak között!

2014. április 22. - 20:32
0 komment

2014. április 6.: 20 év tévelygésének profitja!

Mielőtt bárki azt mondaná, hogy antiszemita vagyok már magáért a címért és a gondolatért, vissza kell utasítanom. Ennek két fundamentális oka van, az első a baloldaliságom, aminek alfája és ómegája az antifasizmus. Második, pedig gyakorló antifasisztaként a szervezetemmel magamra maradtam az esztergomi zsinagóga, jobbikos rendezvényének megakadályozásában. Az alapokon túl vagyok, de igazából csak Magyarországon szorul magyarázatra, ez a kultúrember számára egyszerű tény.

Az április 6-i választási eredmény sokkoló volt, de mint minden fiatal ember számára fontosabb a tanulságok keresése és levonása, mint a sopánkodás a vereségen.

Az első tanulság, hogy szarvas hiba volt a Jobbik, mint párt, összemosása a szavazóival. Szociológiai tanulmányokat nem végeztem, de közgazdász lévén a számok világában eligazodva, egyszerű tény, hogy a volt MIÉP valamint a volt MDF és Kisgazdapárt szavazóin túl csak az MSZP szavazóit tudta a Jobbik megszerezni.

Mi lehet ennek az oka? Szerintem az első, az MSZP elöregedett társadalom ismerete, valamint szemlélete. A második, az a hit, hogy az elégedetlenség szavazatot is jelent a pártnak. Nem kívánok hosszú és részletes fejtegetésbe kezdeni, de az egyértelművé vált, hogy a pártom két helyről tud támogatókat bevonzani: középről, a FIDESZ-től, valamint a Jobbiktól.

Amennyiben ezt elfogadjuk, akkor tényként kell kezelni azt is, hogy az antiszemitizmus, rasszizmus, és a másság kérdésében lehet együttműködni a liberálisokkal, az összes többiben olyan nagy a különbség, hogy nem tekinthetők a liberálisok természetes szövetségesünknek. Ez nem jelenti azt, hogy Budapest visszaszerzésében nem lehet együttműködni, vagy helyi érdekszövetségeket kötni! Alapesetben a liberálisok mindig a jobboldallal tartanak, ezt mutatja néhány kivételtől eltekintve az európai politikai paletta, kivéve a hozzánk hasonló hagyományú országokat, mint Románia.

A baloldalnak, ma egyetlen természetes szövetségesének látom az LMP-t, amelyik részlegesen már lefedi a zöld baloldal politikai terét, igaz versenytárs a középen megjelenő szavazókkal kapcsolatban. Viszont egy jól átgondolt politikai kapcsolatrendszeren keresztül, sokkal több az előny, mint a bekövetkezhető hátrány. A Jobbik szavazóiért meg kell küzdeni, új gondolatok, új mondanivalókhoz megújult társadalomismeretre van szükség. Ezt csak a terepen lehet megszerezni, a terep a falvak városok lakóival való érdemi beszélgetések. Van az országban néhány előremutató kísérlet a szegénység, valamint a roma világ kezelésére, meg kell tanulni, át kell érezni, készséggé kell fejleszteni azokat az ismereteket, amelyeket mások kínkeserves munkával megszereztek.

Ki kell mondani néhány egyszerű mondatot, például azt, hogy nem kezelhető együtt a vidéki szegénység a roma integrációval. Meg kell értenünk, hogy a magyar-roma ellentét sokkal mélyebb annál, hogy közös programok keretében gyógyítható lenne. A segélyért való verseny, ideig-óráig, egy úton tarthatja őket, de a forrás megszerzése után, még ádázabb ellenségek lesznek. Nem lehet úgy együtt élni, hogy nem mondunk ki dolgokat, nem csinálunk emberi jogokra hivatkozva statisztikákat, így nem tudva azt, hogy honnan jövünk, hol tartunk és hova akarunk eljutni. Éppen ezért kell megszabadulni a liberális béklyóktól, hogy nyílt korrekt vitákat tudjunk folytatni a tudomány, a gyakorló programvezetők és az elszenvedő állampolgárokkal. Technikusterminusokká degradáltunk csoportokat ahelyett, hogy megértettük volna az állapotukat. A Jobbikot nem lehet hatalmi logikán kiiktatni, csak szakmai, embert és csoportokat értő felvilágosult programok mentén. Ki kell üríteni a szakrális, verbális és fizikai tereiket, ezeket új tartalommal feltölteni. Megértetni a szavazókkal, hogy a múltat árulják nekik a jövőben, a jelenben nincs értelmezhető mondatuk, hogy a programjuk több problémát állít elő, mint ahányat megold!

Ehhez viszont az is kell, hogy Mesterházy kijöjjön abból a bezárt világból, ahová beszorították és élére álljon ennek a programnak, mondja le a 168 órát, kapcsolja ki az ATV-t, ne olvassa a Népszabadságot, hanem hallgasson a szívére és az eszére, valamint tekintsen arra a sok tekintetben gyalázatos képre, amit az ország mutat.

Ha erre megy vele tartok, remélem egyre többen leszünk ,majd többségben is!

 

Gál Tamás (32)
MSZP Esztergom Térségi
Elnöke

{flike}