h i r d e t é s

A katasztrófa küszöbén: romba dől Európa egyik legerősebb országának autógyártása

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam
a- a+

A katasztrófa küszöbén: romba dől Európa egyik legerősebb országának autógyártása

2020. október 25. - 07:19

Az elmúlt napok politikai csatározásai miatt tovább nőtt annak a valószínűsége, hogy az Egyesült Királyság végül megállapodás nélkül zuhan ki az Európai Unióból.

A kép illusztráció! - Forrás: wikipedia

Ez természetesen borzasztóan rossz hír az autóipar számára, amelynek szereplői kétségbeesetten igyekeznek még az utolsó pillanatokban is felhívni a politikusok figyelmét arra, mekkora katasztrófát okozhat a megállapodás nélküli Brexit Európa egyik legfontosabb ágazatának, amely már így is rengeteget szenvedett a koronavírus-járvány és az új technológiákra történő átállás miatt. - írja a Portfolio

Hiába maradt csupán néhány hete a brit kormánynak arra, hogy szabadkereskedelmi megállapodást kössön az Európai Unióval, Boris Johnson olyan kockázatos játszmát folytat az alkupozíciójának javítása érdekében, amely egyre inkább a megállapodás nélküli kizuhanás rémképével fenyeget.

Érdemes felidézni, hogy múlt héten is eredménytelenül zárultak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások. A kialakult helyzetért Johnson természetesen az EU döntéshozóit tette felelőssé, egyben kijelentette, ideje mindenkinek felkészülnie a megállapodás nélkül Brexitre.

Ebben a rendkívül feszült helyzetben érkezett az Európai Unió konstruktív nyilatkozata, amelyben jelezték, készek az intenzívebb tárgyalásokra Londonnal minden témakörről, jogilag kötelező szövegtervezetek alapján. Ennek eredményeként újra tárgyalóasztalhoz ültek a felek és a tervek szerint három héten keresztül egyeztetnek tovább a vitatott kérdésekben. A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nagyon jelentős nézőpontbeli különbségek vannak, így továbbra sem biztos a megegyezés. Ha nem sikerül megállapodást kötni, Nagy-Britannia 10 héten belül kizuhan az Európai Unióból.

Mindez természetesen borzasztóan rossz hír az autóipar számára mindkét oldalon, egy olyan forgatókönyv megvalósulása került karnyújtásnyi távolságba ugyanis, amelyet sokáig elképzelhetetlennek tartottak.

Pusztító hatása lehet a megállapodás nélküli Brexitnek

Az elmúlt napok fejleményeit Mike Hawes, a Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetségének (SMMT) vezetője sem hagyhatta szó nélkül: "Tévedés ne essék, az autóiparnak semmilyen előnye nem származik majd a megállapodás nélküli Brexitből. Ez pusztító hatással lenne az iparágra, a gazdaságra és a munkahelyekre az Egyesült Királyság minden régiójában" – írta. Majd hozzátette azt is, hogy a vállalatoknak egyidejűleg kell megküzdeniük a koronavírus okozta kihívásokkal és az új technológiák irányába történő rendkívül költséges elmozdulással, miközben igyekeznek a lehető legjobban felkészülni arra a drámai változásra, amely a kereskedelmi keretrendszerben bekövetkezhet az év vége után.

Hawes a maradandó károk elkerülése érdekében éppen ezért arra kérte a feleket, hogy folytassák a tárgyalásokat és újult erővel dolgozzanak egy olyan megállapodáson, amely támogatja az autóipart, vagyis azt az ágazatot, amely meghatározó részét adja az Egyesült Királyság exportjának, és amely kiemelten fontos a szigetország és az Európai Unió gazdasága számára.

Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy rendkívül fontos az Egyesült Királyság autópiaca, valamint autógyártása az Európai Uniónak és fordítva. Az értékesített új járművekből mintegy 2,2 millió darab érkezett az Európai Unióból, amely az Egyesült Királyság teljes autóimportjának 81 százalékát adta 2019-ben. A britek pedig közel 807 ezer olyan járművet gyártottak, amely az Európai Unióban talált gazdára, ez a darabszám az EU járműimportjának 18 százalékát tette ki - írta az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) elemzésében. Az alábbi ábrán pedig az Egyesült Királyság legnagyobb partnerei láthatóak az autó és az autóalkatrész kereskedelemben. Németország természetesen toronymagasan vezet, majd a sorban Belgium, Spanyolország és Franciaország következik. Csak ez a négy szereplő 39,3 milliárd euró értékben exportált autókat és alkatrészeket a szigetországba, míg onnan 11,1 milliárd euró értékben érkeztek áruk.

Nem véletlen tehát, hogy az autógyártóknak és érdekvédelmi szervezeteiknek a legnagyobb fejfájást a megállapodás nélküli Brexit okozta és okozza a mai napig. A létező legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése valóságos katasztrófát jelentene az autóipar számára, amelynek két nyomós oka van:

A MEGÁLLAPODÁS NÉLKÜLI KILÉPÉS A BESZÁLLÍTÓI LÁNCok ÖSSZEOMLÁSÁVAL ÉS A GYÁRTÁSI KÖLTSÉGEK JELENTŐS EMELKEDÉSÉVEL FENYEGET NAGY-BRITANNIÁBAN, A DRÁGÁBBAN ELŐÁLLÍTOTT AUTÓKAT PEDIG A VÁMOK MEGFIZETÉSE UTÁN LEHETNE CSAK ÉRTÉKESÍTENI AZ EURÓPAI UNIÓBAN.

Az Európai Unióból érkező járművekre kivetett vámok szintén jelentős drágulást okoznának, több autógyártó korábban már ki is jelentette, hogy az ebből származó költségnövekedést át fogja hárítani a vásárlókra. És hogy a rémálom teljes legyen, megnövekedett adminisztrációs terhekkel is számolnia kellene az érintetteknek.

Szivárognak a hírek, sorra figyelmeztetnek az autógyártók

Természetesen ezek a fejlemények nagyon aggasztják az autógyártókat is, különösképpen azokat, akik jelentős tőkeberuházásokat hajtottak végre korábban annak érdekében, hogy érdemi gyártókapacitásokkal rendelkezzenek az Egyesült Királyságban. Ilyen a Toyota és a Nissan is, mindkét vállalat korábban lobbizott azért az éppen regnáló brit kormánynál, hogy hozzon tető alá egy olyan megállapodást az Európai Unióval, amelynek segítségével elkerülhető a vámok újbóli bevezetése.

Az elmúlt hetekben kiszivárgott hírek viszont már arról szóltak, hogy a japán autógyártók jelezték Johnson kormányának, hogy amennyiben megállapodás nélkül zuhan ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból, kártérítést fognak követelni.

A Nissan egyébként már júniusban arra figyelmeztetett, hogy amennyiben bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, fenntarthatatlanná válik a sunderlandi üzemük működése. Az Egyesült Királyság legnagyobb autógyárában olyan modellek készülnek, mint a Qashqai, a Juke, vagy a tisztán elektromos meghajtású Leaf.

Lényeges megjegyezni, hogy a Nissan és a Toyota szereplése kiemelt hatással van a brit autógyártás teljesítményére, amely már régóta mélyrepülésben van és a szemünk láttára dől romba. Mindkét gyártó tagja ugyanis annak az öt szereplőből álló csoportnak, amely a teljes autógyártás közel 93 százalékát adta a szigetországban tavaly. Ez az öt szereplő együttesen több, mint 1,21 millió autót gyártott le 2019-ben.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy nem csak azok az autógyártók kerülnének nehéz helyzetbe, akik autó, vagy éppen motorgyárat működtetnek az Egyesült Királyságban. Néhány nappal ezelőtt Ola Källenius, a Daimler vezére beszélt arról a Bloomberg beszámolója szerint, hogy a megállapodás nélküli Brexit több százmillió eurós kiesést okozna számukra egészen egyszerűen azért, mert a 10 százalékos vám bevezetése megdrágítaná autóikat, amely várhatóan jelentős keresletkiesést eredményezne.

Számos modell eltűnhet a brit autópiacról

Lényeges arról is beszélni, hogy a vámok és a kedvezőtlen devizahatások miatti drágulás nem csak a keresletet vetheti vissza, hanem számos modellt, valamint modellvariációt száműzhet a brit autópiacról. A gyártók ugyanis akkor döntenek racionálisan, ha csak olyan modelleket tartanak meg, amelyeken pénzt is tudnak keresni az Egyesült Királyágban.

A Renault csoport vezére, Luca de Meo máris jelezte, a nyereséges működésük érdekében több modell eltűnhet a kínálatukból abban az esetben, ha az Egyesült Királyságnak nem sikerül megállapodnia az Európai Unióval. Az Auto Express cikke szerint a Renault vezére ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem áll szándékukban kivonulni a nagy súllyal bíró brit autópiacról.

A Moody's is figyelmeztet

Akcióba lendült a Moody's is, a nemzetközi hitelminősítő arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a megállapodás nélküli Brexit nagyobb fenyegetést jelent a brit autógyártásra nézve, mint a koronavírus-járvány. A Moody's hangsúlyozta, hogy ugyan nem ez az alap forgatókönyv, amellyel számolnak, de az elmúlt napok eseményei és a brit miniszterelnök kijelentései növelték annak az esélyét, hogy ez a lehetőség bekövetkezik.

Rámutattak, hogy ha a britek megállapodás nélkül zuhannak ki az Európai Unióból, akkor 2021. január 1-től a WTO általános szabályai lépnek életbe, amely nem csak a vámok újbóli és tartós bevezetését, hanem további kereskedelmi korlátok visszaépülését is maga után vonná, ráadásul az iparági szereplőknek kedvezőtlen devizahatásokkal is számolniuk kell.

MINDEZ VÉLEMÉNYÜK SZERINT FÁJDALMAS HATÁSSAL LENNE A VÁLLALATOK NYERESÉGES MŰKÖDÉSÉRE.

A Financial Times anyagából kiderült az is, hogy a nemzetközi hitelminősítő szerint mindez leginkább a Jaguar Land Rover, az Aston Martin Lagonda és a McLaren működésére lenne hatással. A brit autógyártók kivétel nélkül azzal a dilemmával szembesülnek majd, hogy a magasabb költségeiket áthárítsák a vásárlóikra, vagy házon belül próbáljanak meg költséget vágni, vagy a hatékonyságukon javítani – írták.

A Moody's rámutatott arra is, hogy az európai autógyártók közül a BMW-t érintheti a legérzékenyebben a britek megállapodás nélküli kilépése.

A német prémiumautó-gyártó ugyanis a szigetországban állítja elő a Rolls-Royce és a Mini modelljeit az EU autópiacai számára, míg a BMW márka modelljeit az EU-ból importálja az Egyesült Királyságba.

Hatalmas a tét: a politikai csatározás 110 milliárdos kiesést okozhat

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), az Európai Autóipari Beszállítók Egyesülete (CLEPA), valamint további 21 autóipari szervezet nemrég közleményt adott ki, amelyben számszerűsítették, hogy várakozásaik szerint mekkora kiesést okozhat, ha a szembenálló feleknek végül nem sikerül egyezséget kötniük. Eszerint, ha a britek megállapodás nélkül zuhannak ki az Európai Unióból és 2021 január 1-től a WTO fentebb már említett általános szabályai lépnek életbe, az az árak emelkedése, a kereslet csökkenése miatt azt fogja eredményezni, hogy 3 MILLIÓ JÁRMŰVEL KEVESEBBET GYÁRTHATNÁNAK A KÖVETKEZŐ 5 ÉVBEN.

Az érdekvédelmi szervezetek számításai szerint mindez 110 MILLIÁRD EURÓS (DURVÁN 40150 MILLIÁRD FORINT) FORGALOMCSÖKKENÉST OKOZ MAJD AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÖZÖTT.

Mindezt látva érthető, hogy az iparági szereplők miért igyekeznek kétségbeesetten minden létező eszközt megragadni és újult erővel figyelmeztetni a döntéshozókat, mekkora károkat okozhatnak a felelőtlen magatartásukkal. (portfolio.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s