h i r d e t é s

A Klik nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Klik nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról

2020. október 26. - 07:34

 

Senki nem tudja, hány tanár kaphatta el a fertőzést.

A kép illusztráció! - Forrás: ezalenyeg.hu

Magyar Nemzet érdeklődésére a Klebelsberg Központ közölte: az iskolák megoldják a beteg pedagógusok helyettesítését, a központ nem vezet nyilvántartást a Covid–19-cel fertőzött pedagógusokról.

Hogy a köznevelésben eddig összesen hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, azt nem tudni, a Pedagógusok Szakszervezete szerint eddig három tanár halála köthető a járványhoz.

Kásler Miklós miniszter szeptemberi bejelentése szerint a munkájukat ellátni nem tudó, koronavírusos vagy szoros kontaktnak minősülő pedagógusoknak nem kell lemonda­niuk a fizetésükről, az ígéretek szerint százszázalékos táppénzre jogosult, aki a Covid miatt nem tud dolgozni. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta a lapnak, hogy az ígéret gyakorlati alkalmazására egy kicsit még várni kell.

"Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla. Reméljük, mielőbb hivatalos formát ölt a miniszteri bejelentés" – fogalmazott az elnök. A pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni. Ilyenkor jár a százszázalékos táppénz. A lap értesülései szerint az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy az illető valóban a munkahelyén kaphatta el a fertőzést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid–19-cel fertőzött személlyel. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s