h i r d e t é s

A korlátozások ellennére rekordszintre nőtt a légkörben a szén-dioxid koncentrációja májusban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A korlátozások ellennére rekordszintre nőtt a légkörben a szén-dioxid koncentrációja májusban

2020. június 05. - 06:37

 

Magasabb a 2019-es rekordértéknél a szén-dioxid koncentráció.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Bár a koronavírus-járvány mellékhatásaként jelentős mértékben javultak a légszennyezettségi adatok Európában (is), a kutatók arra figyelmeztettek: a kijárási korlátozások és a(z önkéntes) karantén hatása összességében elenyésző lesz. Úgy tűnik, sajnos ismét a tudósoknak lett igaza.

A légkör szén-dioxid koncentrációja májusban elérte a 417,2 ppm-et (vagyis egymillió részecskéből 417,2 volt szén-dioxid molekula), ami 2,4 ppm-mel volt magasabb, mint a 2019-ben mért legnagyobb – 414,8 ppm – érték derült ki az amerikai Mauna Loa obszervatórium méréseiből.

Az adat talán még ijesztőbb, hogy mindez már a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására világszerte bevezetett utazási korlátozások, kijárási tilalmak eredménye. A szén-dioxid koncentráció ezek nélkül 2,8 ppm-mel lett volna magasabb májusban – idézte a The Guardian Ralph Keelinget, a Scripps Óceánkutató Intézet professzorát, aki szerint ezen korlátozások csak kicsiny szerepet játszottak a növekedés feltartóztatásában.

2014-ben egy áprilisi napon magasabb volt az atmoszférában a szén-dioxid koncentrációja, mint az elmúlt 800 ezer évben bármikor. Az OECD 2013 novemberi jelentésében az áll, 450 ppm az a széndioxid-szint, ami alatt még 50 százalékos esélyünk van a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, fölötte már radikális változásokra kell számítanunk. Az ENSZ jelentése szerint a szint alatt tartáshoz szükséges lépések és visszafogások a gazdasági növekedés ütemét csupán 0,06 százalékkal csökkentenék.

"Az emberek csodálkozhatnak azon, hogy a járványra adott válasz nem volt nagyobb hatással a szén-dioxid-szintre. De a szén-dioxid felgyülemlése a légkörben olyan, mint a szemét szaporodása a szemétlerakóban. Ahogy folytatódik a kibocsátás, úgy gyülemlik fel a légkörben. A válság lelassította az emissziót, de nem annyira, hogy az észlelhetően jelentkezzen a Mauna Loa-i mérésekben. Jóval inkább számítani fog az, hogy milyen útra lépünk a járvány után" – tette hozzá Keeling.

Április elején a napi szén-dioxid-kibocsátás világszerte átlagosan mintegy 17 százalékkal csökkent a múlt hónapban közzétett adatok szerint. Ahogy enyhítenek a korlátozásokon, az emisszió csökkenés idén egész évre kivetítve 4-7 százalék közötti lehet 2019-hez képest. Ez még nem lenne észlelhető különbség a párizsi klímamegállapodásban megfogalmazott célok – a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása – tekintetében.

Ha egy 20-30 százalékos emissziócsökkenés 6-12 hónapon át fennmaradna, akkor lassulna a Mauna Loán mért szén-dioxid-kibocsátás növekedésének üteme a Scripps tudósai szerint. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s