h i r d e t é s

A kormánypárti képviselők nem akarják, hogy tisztán lássunk a fóti gyermekotthon ügyében

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A kormánypárti képviselők nem akarják, hogy tisztán lássunk a fóti gyermekotthon ügyében

2020. február 18. - 06:49

Leszavazták Szél Bernadett javaslatát a parlamenti szakbizottságban. - írja a nepszava.hu.

Forrás: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A képviselő szerint a fóti ügy szimbóluma lett annak, hogyan gázol át a kormány akár gyerekeken is, ha az érdekei azt kívánják.

Hat igen, kilenc nem arányban leszavazta hétfőn a parlament Népjóléti bizottságának kormánypárti többsége Szél Bernadett független országgyűlési képviselő határozati javaslatát, ami egyebek mellett a fóti Károlyi István Gyermekközpont körül kialakult helyzet tisztázására irányult. A képviselő azt szerette volna elérni, hogy a kormány: 

  • azonnali hatállyal állítsa le a fóti Károlyi István Gyermekközpontban gondozott speciális szükségletű gyermekek gondozási helyének megváltoztatására irányuló eljárásokat,
  • helyezze hatályon kívül a 2016-ban elfogadott, a Gyermekközpontban nyújtott ellátások új helyszíneken történő megszervezéséről szóló nem nyilvános kormányhatározatot, és biztosítsa a Gyermekközpont megfelelő működéséhez szükséges forrásokat,
  • valamint állítson fel egy állandó Gyermekvédelmi Egyeztető Fórumot a gyermekvédelmi intézmények átszervezésével, valamint a gyermekotthoni férőhelyek kiváltásával kapcsolatos döntések átláthatóvá tétele, szakmai megalapozása és a folyamatok monitorozása érdekében.

– A Fidesz ma kollektíve mondott nemet arra, hogy a fóti gyermekek sorsa megnyugtató módon rendeződjön. Kollektíve utasították el azt, hogy befejeződjenek az erőltetett, gyermekellenes felülvizsgálatok, a fóti speciális otthon gyorsított ütemben zajló kiürítése, aminek következtében mára a gyermekek háromnegyedét kitették

– nyilatkozta lapunknak Szél Bernadett.

A fóti gyermekközpont felszámolását három éve jelentette be a kormányzat, az intézményben gondozott gyerekek és a dolgozók azóta bizonytalanságban élnek. A központ a fóti Károlyi-kastély több tízhektáros, ősfás parkjában működik a város központi részén. A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek nem a kastélyban laknak: a különleges ellátást igénylő gondozottak számára 8-10 fős lakóotthonokat alakítottak ki, a súlyos, pszichés gondokkal küzdő gyerekek pedig egy 32 fős speciális otthonban élnek – jelenleg összesen nyolcan.

Nem igaz, amit a kormány állít: a fóti gyermekközpont nem egy túlzsúfolt, a világtól elzárt „tömegintézmény”. Ennek ellenére mégis olyan gyermekotthonokba (például Kalocsára vagy Zalaegerszegre) akarják költöztetni a gyerekeket, amelyek már most is teltházzal működnek. Sokak szerint inkább a kastély megszerzése áll a háttérben, melynek a kormány bevallása szerint is „új funkciókat” akarnak adni.

– A fóti ügy mára annak szimbóluma lett, hogyan gázolnak át a gyermekeken, ha a kormányzati érdekek épp azt kívánják. Én tovább küzdök a gyerekekért és egy olyan gyermekvédelemért, ahol nem történhet meg az, hogy titkos kormányhatározatok alapján, szakmai terv nélkül ürítsenek ki egy gyermekotthont, mindenféle indoklás nélkül.

Egy olyan gyermekvédelemért dolgozom, ahol a gyermek érdeke az első, és a gyermekek sorsáról szóló döntések átlátható eljárásban, szakmai előkészítés nyomán születnek, és nem átláthatatlan politikai érdekek alapján

– fogalmazott Szél Bernadett.   

Leszavazták a családvédelmi javaslatot is

A hétfői bizottsági ülésen szavaztak a Demokratikus Koalíció (DK) családvédelmi törvényjavaslatáról is, amelyben a párt többek között duplájára emelné a családi pótlék és más gyermekvédelmi támogatások összegét. A kormánypárti többség ezt a javaslatot is leszavazta. A DK frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely emlékeztetett: mindeközben a köztársasági elnök fizetését jelentősen megemelik, arra hivatkozva, hogy az már tíz éve nem változott, a családi pótlékot, aminek az összege 2010 óta szintén nem emelkedett, eszük ágában sincs növelni. „Hiába hirdetik milliárdokból, hogy mennyire fontos számukra a család és mekkora érték a gyermek, ez nem más részükről, mint üres propaganda” – írta.

Gyermekváros maradj talpon - egy fóti srác rapszöveggel harcol az otthonáért

Eddig nem mondták, nem mondhatták el a nyilvánosságnak a fóti gyermekváros kiskorú lakói, hogy mit élnek át az otthonuk fokozatos felszámolása kapcsán. Most kijutott egy videó a “Gyermekvárosból”, a felvételen a 17 éves Dávid kemény rapszöveggel csap oda a döntéshozóknak – hívta fel a figyelmet az aHang Platform.

nepszava.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s