fbpx A kormánypártiak mást tartanak legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek az ellenzéki jelöltek közül, mint a teljes népesség | CIVILHETES

h i r d e t é s

A kormánypártiak mást tartanak legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek az ellenzéki jelöltek közül, mint a teljes népesség

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A kormánypártiak mást tartanak legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek az ellenzéki jelöltek közül, mint a teljes népesség

2021. július 02. - 09:08

 

A kormánypártiak Márki-Zay Pétert és Jakab Pétert, a teljes népesség pedig Dobrev Klárát tartja a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek - ez derült ki a Pulzus legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek - Forrás: Miniszterelnöki előválasztás 2021 Facebook oldal

Az ATV megbízásából, a Pulzus kutatóintézet által készített legfrissebb felmérés szerint a teljes lakosság körében Dobrev Klárát tartják a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek, de szorosan mögötte van Karácsony Gergely is.

Ha a nemek közötti elosztást vesszük alapul, akkora a nők körében egyértelműen Dobrev Klára bizonyult a legnépszerűbb ellenzéki jelöltnek, a válaszadók 21 százaléka felelt úgy, hogy ő lenne a legalkalmasabb.

A nők körében Karácsony Gergely zárt a második helyen 17 százalékkal, Jakab Péter pedig a harmadik lett 12 százalékkal. Márki-Zay Pétert 8, Fekete-Győr Andrást 3, Pálinkás Józsefet pedig 2 százaléka tartja alkalmasnak a választóknak, míg a megkérdezett nők 37 százaléka nem válaszolt.

A férfiak körében Karácsony Gergely a legnépszerűbb, ő a válaszadók 18 százaléka szerint a legalkalmasabb jelölt. Szorosan mögötte szerepel Dobrev Klára (17 százalék), akit Jakab Péter (14%), Márki-Zay Péter (11%), Pálinkás József (5%) és Fekete-Győr András (5%) követ. A megkérdezett férfiak 30 százaléka nem válaszolt a kérdésre.

Az időseket is Dobrev Klára nyerte meg magának

A Demokratikus Koalíciónak hagyományosan idősebbekből áll a szavazótáborának magja, ez pedig a korcsoportokra levetített támogatottságból is le lehet szűrni, ugyanis a 60 év felettiek körében Dobrev Klára toronymagasan vezet, a válaszadók 30 százaléka tartja a legalkalmasabb miniszterelnöknek.

A legidősebbek körében utcahosszal le van maradva Karácsony Gergely, akit az idősek 11 százaléka tart alkalmasnak. Őt Jakab Péter és Márki-Zay Péter követ 9-9 százalékkal, míg Pálinkás József (3%) és Fekete-Győr András (2%) nem bizonyult népszerűnek.

A legfiatalabb, 18-39 év közötti korosztály körében már szorosabb a verseny, ott viszont pont fordított tendenciát lehet megfigyelni: Dobrev Klára kifejezetten népszerűtlen a fiatalok körében, mindössze 8 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Itt Karácsony Gergely vezet 21 százalékkal, akit Jakab Péter követ 17 százalékkal, illetve Márki-Zay Péter Dobrevhez hasonlóan 8 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A helyzet érdekessége, hogy bár a Momentum fő szavazóköre a fiatalokból kerül ki, a válaszadók mindössze 5 százaléka gondolja Fekete-Győr Andrást alkalmas miniszterelnök-jelöltnek.

A 40-59 év közötti korosztályban a legszorosabb a verseny, ott Karácsony egy százalékkal vezet Dobrev Klára előtt (21-20), akiket Jakab Péter (12%), Márki-Zay Péter (10%), Fekete-Győr András és Pálinkás József (3-3%) követ.

A Fideszesek inkább nem válaszoltak, de „ha muszáj”, akkor legyen Márki-Zay vagy Jakab

Az ATV megjegyzi, hogy a kutatásban a kormánypárti szavazókat is megkérdezték, akik viszont nem igazán válaszoltak a kérdésre. Akik válaszoltak, azok körében viszont merőben eltérő eredmény született, mint a teljes lakosság körében.

A kormánypárti válaszadók 6-6 százaléka ugyanis úgy gondolja, hogy minden jelöltet összevetve Márki-Zay Péter és Jakab Péter lenne a legalkalmasabb jelölt. Mögöttük Pálinkás József végzett, míg Dobrev Klára és Karácsony Gergely nagyon gyengén teljesített a kormánypárti szavazók körében.

Az ellenzékiek körében így összességében 32 százalék, a párt nélküliek körében 23 százalék hisz Dobrev alkalmasságában, míg ez Karácsony Gergely esetében 27-27 százalék. Ha ezt a számos, lebontott adatsort egybeveszünk, akkor a következő eredmény jött ki a teljes lakosság körében:

  • Dobrev Klára (DK) – 19%
  • Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd, LMP) – 18%
  • Jakab Péter (Jobbik) – 13%
  • Márki-Zay Péter (független/MMM) – 9%
  • Fekete-Győr András (Momentum) – 4%
  • Pálinkás József (ÚVNP) – 3%
  • Nem tudja vagy nem válaszolt – 34%

atv.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s