h i r d e t é s

A Kúria döntése szerint nyilvánosságra kell hozni az offshore cégek letelepedési kötvényjegyzéseit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Kúria döntése szerint nyilvánosságra kell hozni az offshore cégek letelepedési kötvényjegyzéseit

2018. július 04. - 19:12

 

A Kúria döntött a két éve húzódó jogvitában. - írja a 168ora.hu.

Forrás: MTI/168ora.hu Fotó: Czeglédy Zsolt

A döntés értelmében nyilvános adatnak minősülnek a letelepedési programban résztvevő közvetítővállalkozások kötvényjegyzései

írja a G7.

A Kúria ezzel a döntésével a portálnak adott igazat.

Összesen nyolc, többségében adóparadicsomnak számító helyszíneken bejegyzett vállalkozások vásárolták meg a magyar állam által kibocsátott letelepedési kötvényeket. Az Államadósság Kezelő Központ értékpapír- és üzleti titokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását. Annak ellenére, hogy a zárt körben kibocsátott állampapírokra nem vonatkozik az értékpapír titok védelme.

Mivel a cégek többsége földrajzilag is le volt osztva, a kínai ügyfelekkel elvileg csak a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund foglakozhatott. Ez azért fontos, mert ha konkurencia hiányában csak egy cég folytat egy tevékenységet, akkor nincs ki elől titkolni a vállalkozás működésével kapcsolatos információkat.

A Kúria indoklásában azt is kimondta, hogy az adatok közérdekből nyilvánosak, és jelentős összegű közpénzt érint a program.

A Rogán Antal ötlete alapján bevezetett magyar bevándorlási programban körülbelül húszezer külföldi kapott letelepedési engedélyt, fejenként 300 ezer euróért, amit öt év múlva visszakapnak. Amint arról mi is beszámoltunk, a programon a magyar állam körülbelül 17,5 milliárd forintot bukott.

Az állam ugyanis kamatot is fizet a közvetítő cégeknek, a piaci ártól eltérő hozamot garantálva azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága megadta a kötvényjegyzési engedélyt. Ezért miközben az állam bukott a programon, a többségében Fidesz-közeli offshore cégek hatalmasat kaszáltak.

A portál emlékeztet arra, hogy abból a szempontból felesleges volt a per, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, illetve Pintér Sándor belügyminiszter időközben már kiadta az adatokat Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőnek.

A Kúria mai ítélete a még pontosabb adatok miatt fontos, hiszen két cég, az Arton Capital és a Discus Holding állampolgárságtól függetlenül bárkinek lejegyezhette a kötvényt.

Amint arról beszámoltunk, forgalmazó Arton Capital irodájába tavaly nagyon furcsa körülmények között betörtek, és készpénz mellett szervert és iratokat vittek el.

168ora.hu


 

h i r d e t é s