h i r d e t é s

A Kúria szerint is jogot sértett a csak a Fidesz ajánlásairól tudósító TV2

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Kúria szerint is jogot sértett a csak a Fidesz ajánlásairól tudósító TV2

2019. április 25. - 06:51

 

A Nemzeti Választási Bizottság már korábban kimondta a jogsértés tényét, de a kormányhoz végtelenül lojális csatornának ez nem volt elég. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: Czerván György/Facebook

A Kúria is kimondta: jogszabálysértést követett el a TV2, amikor csak arról számolt be, hogy a Fidesz-KDNP leadta az ajánlásokat az EP-választás előtt, arról nem, hogy velük együtt a Jobbik és a Momentum is megtette ezt

 -írja a hvg.hu.

Az ügy alapja, hogy amikor az első három párt leadta az EP-választáshoz kellő ajánlásokat, a TV2 csak arról adott hírt, hogy a Fidesz-KDNP volt az első. Egy magánszemély viszont arra emlékeztette beadványában a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy a Jobbik és a Momentum ugyanekkor adta le az aláírásait, ez mégis kimaradt a hírből. 

Az NVB megállapította: a TV2 megsértette az esélyegyenlőség szabályait, bírságot viszont nem szabott ki, mert nem volt ismétlődő a jogsértés.

A TV2-nek ez nem volt elég, a Kúriától kértek felülvizsgálatot. Azt állították: a fontos hír az volt, hogy a Fidesz adta le elsőnek az ajánlásokat, emiatt annak nincs hírértéke, hogy ki volt a második-harmadik. Egyébként elsőként a Jobbik adta le az aláírásokat, a Fidesz csak második volt, de ennek az Országos Választási Iroda szerint sincs jelentősége, a törvény szerint az ugyanaznap történt leadás egyidejűnek számít.

A Kúria ítélete szerint a felülvizsgálati kérelem nem alapos, és mindenben igaza volt az NVB-nek. Azt is hozzátették: ha a műsor nyilvánvalóan megsértette az esélyegyenlőség alapelvét, akkor nem lehet a szerkesztői szabadságra hivatkozni.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s