h i r d e t é s

A legnagyobb magyar tudósoktól tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A legnagyobb magyar tudósoktól tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján

2023. január 24. - 13:08

Ürge-Vorsatz Diana, Barabási Albert-László, Spiró György, Pléh Csaba, Falus András, Csaba László. Néhány név azok közül, akiket a középiskolai pedagógusok segítségül hívhatnak a tanítás során a tananyag kiegészítéséhez. A CEU Határtalan iskolája közérthetően magyarázza el a legfrissebb tudományos eredményeket a diákoknak. 

Forrás: CEU

Közép-európai Egyetem (CEU) és a CEU Demokrácia IntézetHatártalan Tudáscímmel 2019-ben indított előadás sorozata keretében a legnevesebb magyar szakemberek, valamint a társadalmi élet szereplői ismertetik a legizgalmasabb tudományos aktualitásokat és azok közvetlen hatását mindennapi életünkre – mindezt közérthetően.     

A sorozat népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt három év 35 előadását százezren követték. Elismert magyar tudósok osztották meg a természet, a technika és a társadalom kérdéseit tárgyaló legfrissebb kutatási eredményeket, például a globális felmelegedés, a hálózatok, a kisgyerekkori kognitív fejlődés kutatása terén, de szó volt az ukrajnai háború kulturális és geopolitikai hatásairól, a Covid járvány gazdasági és társadalmi következményeiről, és a magyar oktatási rendszer kihívásairól is. (A korábbi eseményekről készült videófelvételek az alábbi linken tekinthetők meg:https://www.ceu.edu/hatartalantudas)   

A programhoz kapcsolódva most elkészült a CEU Határtalan iskola digitális tudástár, amely összekapcsolja a tudományos tudásbázist a középiskolás tananyaggal. Az online platformon a diákok tematikusan, a tananyagot követve szélesíthetik tudásukat egy adott tudományos témában, ami segíthet a mindennapi tanulásban, de az érettségire való felkészülésben is.   

„A Határtalan Tudás sorozat mérföldkőhöz érkezett a középiskolák számára készített tudástár létrehozásával, a Határtalan iskolával. Magyarország legkiválóbb tudósainak közérthető előadásait rövid modulokra bontottuk, és a gimnáziumi tananyag megfelelő részeihez kapcsoltuk. Így a tanárok és diákok könnyen, átlátható szerkezetben érhetik el a népszerű tudományos előadások anyagait. A természettudományi, társadalomtudományi, orvostudományi és bölcsészettudományi prezentációk a legfrissebb kutatási eredményeket közvetítik, és segítenek értelmezni az olyan aktuális fejleményeket, mint a Covid járvány, az ukrajnai háború, vagy az energiaválság. A Határtalan iskola révén a pedagógusok a legfrissebb tudományos eredményekkel egészíthetik ki a NAT szerinti tanmenetet” – mondta Enyedi Zsolt, a CEU Politikatudományi tanszékének professzora, a Határtalan Tudás előadássorozat kezdeményezője.   

Határtalan iskola digitális tudástár szolgáltatás ingyenes és folyamatosan bővül.  

Az oktatási platform itt érhető el:https://www.ceu.edu/article/2023-01-12/hatartalan-iskola-oktatasi-anyag-borderless-school-education-project  

A Határtalan iskola tudományos tudásbázist január 24-én, kedden, 18:00 órakor mutatják be a Határtalan tudás eseménysorozat következő előadásán. A „Lesz-e energiánk?” címet viselő magyar nyelvű előadás során Holoda Attila energiapolitikai szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár; Ürge-Vorsatz Diana, a CEU oktatója, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke; valamint Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet oktatója, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős korábbi államtitkára beszélgetnek arról, hogyan építhető le az Oroszországtól való magyar energiafüggőség; hogyan hatnak egymásra a nemzetközi és hazai árképzési beavatkozások; mekkora energiamegtakarítás érhető el a lakásállomány korszerűsítésével, és ehhez milyen hitelek, állami támogatások szükségesek. 

Az előadásra várunk minden érdeklődőt személyesen a CEU auditóriumába (1051 Budapest, Nádor utca 15./ Regisztrációhttps://forms.office.com/e/rUQ0kxVYma), vagy online:https://youtu.be/hRX0xqbKg1I  


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky