h i r d e t é s

A lengyel választás megmutatja, mennyire erős az illiberalizmus Közép-Európában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A lengyel választás megmutatja, mennyire erős az illiberalizmus Közép-Európában

2020. július 12. - 09:50

 

A lengyel elnökválasztás mai, 2. fordulójában az dől el, merre menjen a mélyen megosztott ország: az európai-stílusú liberális demokrácia, vagy netán a még tovább tekintélyelvűség felé.

Lengyel jelöltek egymásközt - Forrás: Byline Times

A varsói kormány a melegjogok és a bírósági reform ügyében összeütközött az EU-val, mert annak vezetői úgy ítélik meg, hogy a PiS politikai ellenőrzés alá helyezi az igazságszolgáltatást, továbbá aláássa a jogállamot. Úgy hogy a szavazás kimenetelének jelentősége messze túlnő az ország határain. Az előrejelzések rendkívül éles küzdelmet ígérnek.

Duda a konzervatív, nagyrészt vidéki bázist igyekezett megszólítani, amikor a hagyományos katolikus értékekre hivatkozott és a népszerű társadalmi juttatását fenntartását ígérte. Ugyanakkor azt állította, hogy szavait kiragadták az összefüggésből és elferdítették, amikor azt idézték tőle, hogy a melegjogok ideológiaként rosszabbak a kommunizmusnál. Ám egy kisebbség nézeteit nem lehet rákényszeríteni a többségre. A kihívó varsói polgármester ezzel szemben azért tartja különösen fontosnak a választást, mert szerinte a Jog és Igazságosság kisajátítja a hatalmat és a kulcsintézményeket támadja. Úgyhogy olyan elnökre van szükség, aki segít helyreállítani a jó viszonyt Brüsszellel, de kész vétózni, ha a kormány beletapos a jogállamba.

Buras, az Európai Külkapcsolati Tanács nevű elemző intézet varsói irodavezetője úgy gondolja, hogy győzelme esetén Duda marad az eddigi "bólogatójános". De Brüsszel megpróbálhatja jobb belátásra bírni Varsót a pénzen keresztül. Ám az idáig bátorságot merített Orbán Viktor mind inkább autoriter politikájából, abból, hogy Budapest szembemegy az unióval. A Német Külkapcsolati Tanács szakértője ezt azzal toldja meg, hogy ha nem változik a hatalmi felállás, az ország az EU-ban továbbra is a partvonalon kívül reked, nem tudja érvényesíteni teljes súlyát. Gerald Knaus, az Európai Stabilitási Kezdeményezés elnevezésű agytröszt elnöke szerint azonban a szavazás fordulópontot hozhat.

Traskowskinak átkozottul nehéz dolga lesz ma, mert a gazdaság idáig prosperált és népszerűek a reformok. Az az érv is hat, hogy fenn kell tartani a jó együttműködést a kormány és az elnök között. A meleg jogok ügyében elhangzott éles szavak az ún. csendes többség mozgósítására szolgálnak. Duda javára szólhat az is, hogy ilyenkor szabadságra megy a tehetősebb városi lakosság, amely inkább az ellenzék mellett áll. Viszont még nem tudni, mennyire befolyásolja a részvételt a vírus, meg azt sem látni, hogy mennyire mozgósítja a jogosultakat a meleg vita. (CNN) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s