h i r d e t é s

A magyar állam támogatta a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújítását

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A magyar állam támogatta a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújítását

2020. február 21. - 10:46

 

A Hargita megyei Gyimesfelsőlokon átadták az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületeit. A beruházást 500 millió forinttal támogatta a magyar állam.

Résztvevők az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületeinek avatásán a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon 2020. február 20-án. MTI/Veres Nándor

A felújítás során mind az iskola, mind a diákotthon épületében kicserélték a villamosvezetékeket, a nyílászárókat, szigetelték az épületeket, új helyiségeket, fürdőszobákat alakítottak ki, az udvart pedig szilárd burkolattal borították.

Az iskola diákjai és tanárai csütörtökön délelőtt szentmisén adtak hálát az intézmény elmúlt 25 évéért, és az épületek felújításáért. Az esemény után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: a történelmi magyar egyházaknak sok száz iskoláját államosították Romániában, és ezeknek az iskoláknak csak töredékét sikerült visszaszerezni.

A Gyimesek völgyében, a történelmi Magyarország keleti peremvidékén azonban csoda történt, Berszán Lajos atya 25 évvel ezelőtt a semmiből új katolikus iskolát épített, mely lehetőséget ad a gyimesi és moldvai csángó gyermekeknek a nyelvük, hitük megőrzésére, és a tanulás általi felemelkedésre

 - tette hozzá az államtitkár.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületei a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon az avatás napján, 2020. február 20-án. MTI/Veres Nándor

Megemlítette: elemi erővel hatott rá az iskola diákjainak a fantasztikusan képzett és hihetetlen erővel szóló éneke. Úgy vélte: ez az énekkultúra azokat is megerősíti, akik vendégként érkeztek Gyimesfelsőlokra.

Az épületek avatóján Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is Berszán Lajos lelkipásztor elhivatottságát méltatta. Mint fogalmazott, Berszán Lajos az 1990-es években, olyan korban álmodta meg, hogy iskolát kell teremteni a csángóknak, amikor ez az álom legalább olyan távolinak tűnt, mint az,

hogy egyszer mindenkinek lesz saját telefonkészüléke, vagy hogy szabadon utazhatunk szerte Európában, vagy hogy magyar állampolgárságot kaphatunk minden megszorítás nélkül.

Berszán Lajos címzetes kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola alapítója (j) szentmisét mutat be az intézmény felújított épületeinek avatásán 2020. február 20-án. Mellette Tánczos Barna szenátor (Romániai Magyar Demokrata Szövetség, RMDSZ, b), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b2), Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke (b3), Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja (b4). MTI/Veres Nándor

Úgy vélte: Berszán Lajos hitével, kitartásával, cselekvésével megmutatta, hogy Márton Áron néhai püspök méltó tanítványa. Kelemen Hunor az RMDSZ 30 éves története legjelentősebb eredményének tekintette, hogy sikerült megteremteni Erdélyben a magyar nyelvű oktatás rendszerét a bölcsődétől az egyetemig.

Soltész Miklós és Kelemen Hunor csütörtök délután Csíkszépvízen vesz részt a Szent László öröksége jegyében címmel tartandó konferencián, amelyet Hargita Megye Tanácsa és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata szervezett.

Soltész Miklós az MTI-nek elmondta: azzal az üzenettel megy a rendezvényre, hogy ma is az a feladat, mint Szent László király uralkodása idejében. Össze kell fogni a magyarságot, egységet kell teremteni a soraiban. Hozzátette: erre az egységre a közelgő romániai önkormányzati és parlamenti választások miatt különösen nagy szükség van, mert nem mindegy, hogy lesz-e erős parlamenti és önkormányzati képviseletük a magyaroknak Romániában.

(MTI)
 


 

h i r d e t é s