h i r d e t é s

A Magyar Alvás Szövetség véleménye az Európai Parlament óraátállítással kapcsolatos felhívására

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Magyar Alvás Szövetség véleménye az Európai Parlament óraátállítással kapcsolatos felhívására

2018. augusztus 15. - 10:10

 

Az óraátállításról az Európai Unioban és világszerte több mint 60 országban alkalmazott,gazdasági ágazatra gyakorolt hatása ismert és meggyőző. 

Forrás: pxhere.com

Az emberi szervezetre vonatkozó hatását illetően azonban az egészségkutatásoknak azokkal az irányzataival ért egyet, amelyek szerint a nyári időszámítás (Daylight Saving Time) alkalmas az emberi bioritmus megzavarására.

Ez szabályozza azokat biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak, például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje. A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Az óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása tudományosan nem bizonyított, azonban okozhat kellemetlenségeket.

A Magyar Alvás Szövetség az európai vélemény nyilvánítások kapcsán olyan nemzetközi és nemzeti állásfoglalások, javaslatok és intézkedések szükségességére is felhívja a figyelmet, mint a gyermekek és fiatalok kora reggeli kényszer ébresztése (bölcsődei, óvodai, iskolai korai műszakkezdés) káros hatásai, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzése, valamint a kora délutáni pihenés (a mediterrán országokban gyakorlatnak számító szieszta) életmódra gyakorolt egészségügyi következményeinek a kérdéskörei.(Inform.: [email protected]

Kiadó: Magyar Alvás Szövetség (OS)


 

h i r d e t é s