h i r d e t é s

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a kormány fellép az ügyeskedő szoftvervállalatok ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a kormány fellép az ügyeskedő szoftvervállalatok ellen

2019. augusztus 08. - 07:27

 

A kormánylap így interpretálta a Microsoft-botrányt. - írja a nepszava.hu.

„Árcsökkenés jöhet a szoftverpiacon”– címmel írt cikke a Magyar Nemzet, amelyben kifejtik, hogy értesüléseik szerint a kormány úgy „cselezné ki” az ügyeskedő szoftvervállalatokat, hogy már szeptemberben törvényjavaslatot nyújtanának be, mely lehetővé tenné, hogy az állam a disztribútori hálózat kihagyásával szerezze be a közigazgatásban használatos szoftvereket. 

A cikkben említett gyakorlat arra az esetre utal, amely során az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet egy vizsgálat nyomán arra jutott, hogy a Microsoft magyar leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket aztán a közvetítők túlárazva értékesítették a magyar közigazgatásnak. A kormánylap írásából éppen csak az az aprócska részlet marad ki, hogy 

a jelentések szerint az ügylet során magyar kormányzati szereplőket fizettek le, valamint, hogy egy korábban nyilvánosságra hozott e-mail szerint Orbán Viktor maga bólintott rá az üzletre.

Ehelyett inkább a következőket írják: „2013 és 2015 között olyan informatikai cégek nyertek el jelentős állami tendereket, amelyek a Microsofttal a háttérben megegyezve jelentős diszkonttal vásárolhattak az amerikai szoftveróriástól, azonban a kedvezményekből az állami megrendelőkhöz jellemzően egy forint sem jutott el”.

A kormány továbbra is tagadja, hogy bármilyen korrupció történt volna, a magyar hatóságok pedig állítják ők még csak nem is értesültek az esetről – ami azért is különös, hiszen egyik érintett maga a magyar rendőrség. 

A Magyar Nemzet azt írja, a javaslat szerint

a központilag fixált árrést a kiskereskedelmi forgalomban kapható szoftvertermékekre is kiterjesztenék,

ami a kap által megkérdezett iparági szakértők szerint jelentős árcsökkenést eredményezhetne a kiskereskedelmi forgalomban elérhető termékek piacán is.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s