h i r d e t é s


A magyar nyelv napja - Külföldiek részére hirdetett szavalóverseny döntőjét rendezték meg Budapesten

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyar nyelv napja - Külföldiek részére hirdetett szavalóverseny döntőjét rendezték meg Budapesten

2017. november 13. - 17:54

 

A magyar nyelv napja és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából magyarul tanuló külföldi diákjai részére szavalóversenyt hirdetett a Balassi Intézet, a rendhagyó megmérettetés döntőjét hétfőn rendezték meg Budapesten.

Forrás: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A magyar nyelv ünnepe nem csupán a magyart anyanyelvként beszélők, hanem a magyart idegen nyelvként tanuló külföldiek számára is fontos esemény

- hangsúlyozta Hammerstein Judit helyettes államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet vezetője.

Hozzáfűzte: az intézet Budapesten mintegy évi 24 ezer magyar nyelvórát tart, míg 46 vendégoktatójuk a világ 26 országában tanítja magyarra az érdeklődőket.

Az idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal meghirdetett szavalóversenyre hatvanöten jelentkeztek egy szabadon választott magyar verssel, közülük a szakmai zsűri döntése nyomán tízen jutottak tovább a kezdő, öten pedig a haladó kategóriában.

Egy versenyző a közösségi médiában meghirdetett közönségszavazás nyerteseként szerepelhet a döntőben

- mondta Hammerstein Judit.

A november 6-i elődöntőben a magyarul tanuló diákok többek között Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula és Arany János verseit szavalták, de Kosztolányi Dezsőtől és Varró Danitól is hangzottak el költemények.

A Balassi Intézet kötelességének érzi megmutatni, hogy mit jelent a magyar költészet számára Arany János, akit

- szemben a Kínában kötelező tananyagként oktatott Petőfi Sándorral -

kevésbé ismernek a nemzetközi színtéren

- emelte ki a helyettes államtitkár, akinek a köszöntője után a döntősök közösen szavalták el 200 éve született költő Toldi című költeményének első versszakait.

(MTI)h i r d e t é s

betöltés..

;