h i r d e t é s

A magyarok nagy többsége támogatja az uniós tagságot, pártállástól függetlenül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A magyarok nagy többsége támogatja az uniós tagságot, pártállástól függetlenül

2023. március 16. - 06:43

A többség a szabad mozgást tartja az unió legjelentősebb előnyének.

Egy esetleges népszavazáson magyarok határozottan elutasítanának bármilyen kilépési kísérletet az Európai Unióból - írja az RTL a HVG360-on megjelent Medián-felmérés alapján.

A decemberi 43-mal szemben februárban a megkérdezettek 53 százaléka mondja, hogy „teljes mértékben” támogatja Magyarország EU-tagságát.

Ez pártállástól majdnem függetlenül igaz: egyedül a Mi Hazánk szavazói körében mérsékeltebb a támogatás, de ebben a körben is csaknem eléri a kétharmadot.

A szavazótáborok között az az egyetlen jelentős különbség, hogy a kormánypárti és a mi hazánkos szavazók között az átlagnál kevesebben vannak, akik „teljes mértékben”, és többen, akik csak „inkább” támogatják Magyarország EU-tagságát.

A legnagyobb előnynek a szabad mozgást tartják: a szabad utazást, a szabad munkavállalást és a külföldi tanulást összesen 42 százaléknak fontos. Pozitívumként merült fel még többek között a jogbiztonság, a nyugati szövetséghez tartozást.

A magyar társadalom minősített, háromnegyedes többsége egy feltételezett népszavazáson is nemet mondana a kilépésre.

Annak a kétharmadnyi szavazópolgárnak pedig, aki állítása szerint biztosan elmenne egy ilyen népszavazásra, a 80 százaléka voksolna a bennmaradásra. (szmo.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!