h i r d e t é s

A magyarok több mint 60 százaléka legalizálná az orvosi kannabiszt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyarok több mint 60 százaléka legalizálná az orvosi kannabiszt

2019. június 25. - 13:25

 

A Magyar Liberális Párt régóta küzd az orvosi kannabisz legalizálásáért, és azért, hogy szakértők bevonásával végre valódi párbeszédet lehessen folytatni a betegekért. 

A Fidesz azonban folyamatosan lesöpri javaslatainkat az asztalról, és arra sem hajlandó, hogy vitát folytathassunk az orvosi kannabisz használatáról. A Liberálisok azonban tovább küzdenek a kormány struccpolitikája ellen, ezért reprezentatív közvélemény-kutatást rendeltek a kérdésben a Závech Research közvélemény-kutató cégtől, melynek eredményeit Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje ismertette.

A kutatás során kiderült, hogy a magyar emberek több mint 60 százaléka támogatja, és csupán 17 százaléka ellenzi az orvosi kannabisz legalizálását. Ez az álláspont egyezik az Európai Parlament idén elfogadott hivatalos állásfoglalásával, amely a kannabisz orvosi felhasználását hivatott ösztönözni az Unió teljes területén. Ennek fényében különösen érthetetlen, hogy a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma miért zárkózik el továbbra is a kannabisz orvosi célú felhasználásától. Pedig ha valakinek, az onkológus Kásler Miklósnak lehetne szaktudása arról, hogy a daganatos betegek fájdalmának enyhítésében, közérzetének és életminőségének javításában, és a tünetek kezelésében milyen egyedülállóan hatékonyak a kannabisz alapú gyógyszerek.

A kutatásból az is kiderült, hogy a kannabisz gyógyszerként támogatását leginkább a 60 év felettiek és a fiatalok támogatják: a két korcsoport 63 és 62 százaléka legalizálná a szer alkalmazását a gyógyászatban. Sermer Ádám az eredmények ismertetésekor kiemelte, hogy miközben a Fidesz kézzel-lábbal harcol a szer gyógyászati használatának elterjedése ellen, a kutatás bizonyította, hogy még a kormánypárti szavazók 47 százaléka is támogatja, és csupán 21 százaléka ellenzi az orvosi kannabisz legalizálását. 

A Liberálisok főpolgármester-jelöltje kijelentette:

aki a XXI. században orvosminiszterként nem fogja fel, mekkora segítséget nyújthatna a betegeknek a mellékhatások nélkül alkalmazható kannabisz, az nem alkalmas az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetésére sem

– fogalmazott Sermer Ádám, aki az Emmi épülete előtt Kásler Miklós azonnali leváltását és az orvosi kannabisz mielőbbi legalizálását követelte.

Magyar Liberális Párt - Liberálisok 


 

h i r d e t é s