h i r d e t é s


A mai Magyarország 3 legnagyobb problémája

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A mai Magyarország 3 legnagyobb problémája

2017. október 15. - 11:38

 

A választások közeledtével elég sok minden kerül majd fókusz alá a magyar közbeszédben, sőt biztosak lehetünk abban, hogy a pártok illetve az ellenzéki média is temérdek témát tűznek majd zászlajukra, ám a legfontosabb kérdések eldöntésében, illetve a prioritások és legsúlyosabb problémák felsorolásában már nagyon eltérőek lesznek az álláspontok. - írja a Morpheusz blog

Persze akadnak olyanok is, akik szerint minden a lehető legnagyobb rendben van ebben az országban és a fél világ bennünket irigyel vagy csodál, de nekik azt üzenjük: itt hagyják félbe a poszt olvasását, mert  a felvetésre kerülő problémáknak nem ők a "célközönségei". Akik maradnak, azoknak három felvetést tennénk és a poszt végén egy szavazási lehetőséget, hogy ők is véleményt nyilvánítsanak. De miről is? Arról, hogy mi ma Magyarország három legnagyobb problémája? Szerintünk egyértelmű a válasz:

 1. Korrupció és oligarcha rendszer. Tönkreteszi erőforrásainkat, társadalmi igazságtalanságot teremt, eltékozolja javainkat, devalválja értékrendünket és a régió legutolsó helyére penderíti országunkat a hihetetlen méretű korrupció illetve a legfelső körök által élvezett pozitív megkülönböztetés (igazságtalan "verseny-előny") szinte minden területen. Sajnos nagyon durva az, ami folyik és egyre nehezebben intézhető el olyan lózungokkal, mint " ... a másik oldalon is loptak", vagy "így legalább magyar kezekbe kerül, amit eltesznek" ... stb.
 2. Második helyre kerül a hűbéri alapon működő, befektetés-, és vállalkozás ellenes gazdaságpolitika illetve pénzügyi szabályozás. Sajnos manapság sem a vállalkozni akarók, sem a kintről érkező befektetők, sem az európai béreket akaró (vagy legalább azt megközelítő fizetésre vágyó) dolgozók nem szeretnek Magyarországon belefogni semmibe, mert az egész gazdasági környezet, pályázati rendszer, törvényi háttér ... stb erős "ellenszelet" biztosít mindenkinek. Ezért megy el a többség és ezért nem jönnek komolyabb számban befektetők sem. 
 3. Egészségügy. Egy szó, melyet úgy kerül minden politikai rendszer, mint ördög a tömjénfüstöt. De mondhatnám harmadik helyen az oktatást is, csak éppen az még nem égett úgy a körmünkre, mint kórházaink állapota, a rossz felszereltség (és műszerezettség), az alacsony bérek, a hosszú várólisták és a durva orvoshiány. Az oktatás jelenlegi helyzetének - a megkötött kezű tanároknak, az értelmetlen oktatási törvényeknek, a közismereti tárgyakat visszaszorító döntéseknek, egyetem bezárásnak -  a káros hatásai később fognak megjelenni. Az egészségügy viszont már most tarthatatlan és katasztrofális állapotban van. A legnagyobb baj az, hogy a terület minden problémája folyamatosan a szőnyeg alá van söpörve. Pedig elkerülhetetlen egyszer majd az egész kártyavár bedőlése. Eddig is csak azért nem következett be, mert az egészségügyben dolgozók a végsőkig kitartanak. De nem tudni meddig.

Három problémakör, három terület, ahol óriási gondok vannak. EZEKKEL kellene foglalkoznia a pártoknak és a választáson való megmérettetésre készülő politikusoknak. Nyilván a három legnagyobb gond után temérdek sorolható még fel, a legalsó 1-2 millió ember helyzetétől, a gyermekéhezésen és torz bérrendszeren keresztül az antidemokratikus államműködésig és szociális ágazatok válságáig, illetve EU ellenes külpolitikáig. A mi 12-es listánk így nézne ki:

 1. Óriási korrupció
 2. Rossz gazdaságirányítás
 3. Az egészségügy katasztrofális helyzete
 4. Antidemokratikus államműködés és törvényalkotás
 5. Az oktatás katasztrofális helyzete
 6. Torz bérrendszer
 7. Romló közerkölcsök
 8. EU ellenes kormányzati kommunikáció
 9. A sajtószabadság helyzete
 10. A rossz szociálpolitika
 11. A gyermekéhezés 
 12. A tömegessé váló szegénység és nyomor

De nézzük, olvasóink hogyan látják? A tizenkét említett terület közül (+ a kisebbségekkel kapcsolatos helyzet) vajon melyiket találja legsúlyosabbnak látogatóink többsége? Mi is kíváncsiak vagyunk. A blogposzt végén szavazhat is >>

 

morpheusz.blog.huh i r d e t é s

betöltés...

;