h i r d e t é s

A Mészáros-csoportnál csak a Magyar Postánál dolgoznak többen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Mészáros-csoportnál csak a Magyar Postánál dolgoznak többen

2022. augusztus 22. - 07:31

Az egy évvel ezelőtti 295 céggel szemben már több mint 340 vállalatot ölel fel Mészáros Lőrinc cégcsoportja. A felcsúti milliárdos érdekeltségei azonban még mindig nem a legnagyobb foglalkoztatók az országban. A Magyar Posta a létszám folyamatos csökkenése ellenére továbbra is tartja első helyét ezen a listán.

Mészáros Lőrinc, az Opushoz tartozó Wamsler SE új üzemcsarnokának alapkőletételén.- Fotó: MTI/Komka Péter

G7.hu gazdasági szaklap összesítette a Mészáros Lőrinchez köthető, érdekeltségébe tartozó cégbirodalmat, eszerint míg egy évvel ezelőtt 295 céget lehetett a felcsúti vállalkozóhoz kötni, addig idén ez a szám 343-ra kúszott föl. 

A lap szerint tavaly még úgy tűnt, hogy a Mészáros-csoport egy éven belül megelőzheti a Magyar Postát a dolgozói létszám tekintetében, mely a legnagyobb foglalkoztatónak számít. Ám ez idénre sem jött össze, a Posta még a létszám folyamatos csökkenése ellenére is első tudott maradni ebben az összehasonlításban.

A G7.hu megkereste a Mészáros-csoportot, hogy megkérdezze, idén mennyi cég tartozik alájuk, illetve hogy hány munkavállalót foglalkoztatnak. A Mészáros-csoport válaszából derült ki a 343 darab cég (ami tehát a 2021-es adatokhoz képest 48 darabos növekedést jelent), viszont az alkalmazotti létszám nem növekedett a tavalyihoz képest: akkor is, most is valamivel több mint 25 ezer ember dolgozik a csoporthoz tartozó valamely vállalatnak. 

A cikkből kiderült, a csoporthoz tartozó Magyar Bankholdingnál dolgoznak a legtöbben, kerekítve 12 ezren (ez nagyjából hasonló létszám, mint a tavalyi), és szintén nagy foglalkoztatónak számít a Gallicoop és a Tigáz is, ezeknél minimális volt a visszaesés. A Hunguest Hotelsnél idén körülbelül 200 fővel dolgoznak többen a tavalyi létszámhoz képest. 

A lap szerint a Mészáros-csoport létszámbővülésének lassulásával egyidőben a Magyar Posta létszámának zsugorodása is csökkent. Az állami cégnél júniusban 26688 fő dolgozott, ami a 2020-as átlagtól alig 900 fővel marad el, a 2021-es átlagot pedig meg is haladja kissé. Ez a létszám csak a MAgyar Posta Zrt-nek dolgozókat fedi, a postához kapcsolódó egyéb érdekeltségekben még 1000-1200 főt foglalkoztatnak. 

A Mészáros-csoport tehát továbbra is a második legnagyobb foglalkoztató az országban, és olyan cégeket előz meg, mint a MÁV, a Volánbusz, a Spar, az Audi Hungaria és az OTP – olvasható a cikkben. (Propeller)