fbpx A Microsoft kutatói szerint a világegyetem úgy működik, mint egy gépi mesterséges intelligencia | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Microsoft kutatói szerint a világegyetem úgy működik, mint egy gépi mesterséges intelligencia

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Microsoft kutatói szerint a világegyetem úgy működik, mint egy gépi mesterséges intelligencia

2021. április 13. - 08:11

 

Ez pedig azt is megmagyarázná, miért nem sikerült még kidolgozni egy mindent magában foglaló, egységes fizikai világképet.

A kép illusztráció! - Forrás: CRITICAL

Az arXiv preprint szerveren megjelent (vagyis más kutatók által még nem véleményezett) 80 oldalas tanulmány az univerzum működését a gépi tanulási algoritmusokhoz hasonlítja, amennyiben szerintük a világegyetem is képes megtanulni a saját fizikai szabályait, és továbbfejleszteni őket. A The Autodidactic Universe (az autodidakta univerzum) címen közölt tanulmányban a szerzők amellett érvelnek, hogy ha a fizikai törvények evolúciója valóban létezik, annak egyirányúnak kell lennie, vagyis a fizika működése idővel egyre komplexebbé válik. Az elmélet azt is megmagyarázná, hogy miért nem sikerült még megalkotni a Mindenség Elméletét, vagyis az összes fizikai törvényt magában foglaló, egységes fizikai világképet, hiszen ha az univerzum törvényei valóban folyamatosan változnak, akkor erre értelmeszerűen nem is lenne lehetőség.

Az univerzum neurális hálózathoz való hasonlósága egyébként nem kifejezetten új gondolat, tavaly novemberben például két olasz kutató publikált egy tanulmányt, amelyben az emberi idegrendszer és a világegyetem közötti hasonlóságokra hívták fel a figyelmet. A szimulációs elmélet, vagyis hogy az univerzum tulajdonképpen egy hatalmas számítógépes program, szintén régmúltra tekint vissza, az utóbbi időben pedig már a TikTokot is meghódította. A pontosság kedvéért jegyezzük, meg, hogy a fenti tanulmány szerzői nem állítják, hogy a világegyetem maga egy számítógép lenne, de szerintük mindenképpen érdemes megvizsgálni ezt a lehetőséget is. (The Next WebInteresting Engineering) / raketa.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s