fbpx A Mol korlátozza az egy tankolásnál megvásárolható AdBlue adalék vásárlását | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Mol korlátozza az egy tankolásnál megvásárolható AdBlue adalék vásárlását

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Mol korlátozza az egy tankolásnál megvásárolható AdBlue adalék vásárlását

2021. október 27. - 17:12

 

A Mol bejelentette, hogy a folyamatos ellátás biztosítása érdekében átmeneti korlátozást vezetett be az AdBlue nevű adalék forgalmazására. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A tájékoztató szerint limitálták az egy tankolás alkalmával vásárolható mennyiséget: kútoszlopról egyszerre legfeljebb 50 liter tankolható, a kannás változatból pedig maximum 1 darab vehető. 

A MOL UGYANAKKOR RÁMUTAT: AZ OLAJIPARI VÁLLALATHOZ TOVÁBBRA IS ANNYI ADBLUE ÉRKEZIK A GYÁRTÓKTÓL, AMIVEL KI TUDJA SZOLGÁLNI A NORMÁL LAKOSSÁGI IGÉNYEKET.

Az olajcég mindazonáltal közölte, hogy ha a hiánytól tartó fuvarozók nem hagynak fel a készletfelhalmozással, akkor a helyzet akár rosszabb is lehet.

Ez egyelőre abban mutatkozik meg, hogy az ötliteres kanna 600 forinttal, a tízliteres pedig ezerrel drágult, míg a kútoszlopról tölthető, ömlesztett AdBlue mától 333 forintba kerül literenként az eddigi 279 helyett. Mint arról beszámoltunk, szerdán átlépte az 500 forintos határt a 95-ös benzin ára. 

A pánikfelvásárlás miatt hiánycikk lett a gázolaj mellé adalékolható folyadék. Mint ismert, a modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen nitrogén-oxid-redukáló folyadék előállítását egyes vegyi üzemek a magas földgázárak miatt korlátozták, ami miatt az európai készletek csökkenni kezdtek.

Leesett a kamionról 

Több üzemanyagtöltő állomás kifogyott a készletekből, az Index egyik olvasója például azt jelezte, hogy Magyarországon öt benzinkútnál sem tudott venni, míg végül Budapest határában egy „SÉRÜLT CSOMAGOLÁSÚT” TUDOTT SZEREZNI SZÁMLA NÉLKÜL, ZSEBBE FIZETVE.

De az AdBlue-turizmus is erősödik, átlépve a magyar–horvát határt ugyanis megszűnik a probléma, és minden kútnál kapható tankolható és csomagolt változat is. Két hete, amikor a szlovákiai gyártó cég leállt, éppen északi szomszédunkból autóztak át hozzánk, hogy a náluk hiányzó árut Magyarországon szerezzék be. Úgy tűnik, eddig tartott a Kánaán, a hazai forgalmazó is kénytelen volt meghúzni a nadrágszíjat. 

Ugyanakkor egy Németországban élő magyar vegyész az Indexnek elmondta, hogy Bige László péti üzemében is nagy mennyiségben gyártják a karbamidot, amelyből 32 százalékos vizes oldat készítésével előállítható a hiánycikké vált termék.

A földgázmizéria őket egyelőre nem érinti, mert hosszú távú szerződéssel vásárolják a földgázt

– mutatott rá Hajas János, aki szerint vészhelyzet esetén a péti nitrogénművek is be tudna segíteni.

Magyarország legnagyobb AdBlue-felhasználója alighanem a Volánbusz, amely több mint 6000 autóbuszt közlekedtet, és ezek felének üzemeléséhez nélkülözhetetlen az NO2-adalék alkalmazása. A társaság a Magyarbusz.info megkeresésére azt közölte, hogy a beszerzést hosszú távú beszállítói szerződés biztosítja számukra.

Ennek köszönhetően jelenleg ellátási problémát nem tapasztaltak, a szállítások problémamentesen, a vállalt határidők betartásával történnek. A tömegközlekedési szolgáltatás akadálytalan ellátásához tehát jelenleg még rendelkezésükre áll megfelelő mennyiségű AdBlue adalék, amelyet a Mol leányvállalatától, a MOL LUB Kft.-től szerez be a busztársaság. (Index)


 

Kommentek

h i r d e t é s