h i r d e t é s

A munkaadók sem értik, miről beszélt Gulyás a kormányinfón

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A munkaadók sem értik, miről beszélt Gulyás a kormányinfón

2018. december 13. - 16:13

 

A kormány nem döntött a minimálbér emeléséről, de egyeztetést sem hívott össze.

Forrás: MTI

A munkaadókat is meglepetésként érte, hogy Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta: a kormány idei utolsó ülésén nem döntött a minimálbér jövő évi emeléséről, de szerinte az álláspontok közelebb vannak, mint amit a hivatalos nyilatkozatokból ki lehet olvasni.

A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára, Perlusz László az Mfor.hu-val közölte: nem tudnak arról, hogy közeledtek volna az álláspontok. Ők továbbra is 5+2 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak (a nagyobb akkor lehetséges, ha a szociális hozzájárulási adó már januárban csökken), a munkavállalók pedig 13-15 százalékot akarnak (utóbbit a garantált bérminimumra vonatkozóan).

Perlusz elárulta: a legutolsó egyeztetésről úgy álltak fel, hogy egyezség híján a kormánynak kell döntenie a jövő évi minimálbérről, a tárgyalások nem folytatódnak.

Ezért tartja meglepőnek, hogy a miniszter most arról beszél, hogy a kormány nem döntött, mert arra vár, hogy a munkaadók és a munkavállalók dűlőre jussanak.

Ráadásul az egyeztetések hivatalos fórumának összehívását a kormánynak kellene kezdeményeznie, erre azonban eddig nem tett utalást a kormány.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László korábban a 24.hu-nak azt mondta: a kormány nem kívánja már összehívni a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát. „Nem nagyon értem az egészet. Nem mi mondtuk azt, hogy nem akarunk tovább tárgyalni a VKF-en, hanem a kormány” – jelentette ki. (24.hu)


 

h i r d e t é s