h i r d e t é s

A MÚOSZ elnöke szerint Schmidt Máriáék nem tilthatták volna ki a fél sajtót Steve Bannon előadásáról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A MÚOSZ elnöke szerint Schmidt Máriáék nem tilthatták volna ki a fél sajtót Steve Bannon előadásáról

2018. május 22. - 19:36

 

Még helyhiány miatt sem lehet korlátozni a tudósítókat egy állami intézmény rendezvényén. - írja a 168ora.hu.

Forrás: 168ora.hu

Önkényes volt a tudósítók kitiltása egy állami rendezvényről. Ezt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke, Hargitai Miklós mondta el a Zoom érdeklődésére arra reagálva, hogy a szerdai Európa jövője konferenciáról a sajtó nagy részét kizárták.

A konferencián tart előadást Steve Bannon, Trump korábbi főtanácsadója és főstratégája, de a sajtó nagy részét kitiltották a szervezők kapacitáshiányra hivatkozva, köztük a 168 Óra munkatársát is. Az Európa jövője című konferenciát a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet szervezi, számos magas rangú politikus részt vesz rajta.

– Ha nem tudják bizonyítani, akkor még helyhiány miatt sem lehet korlátozni a tudósítókat egy állami intézmény rendezvényén

– mondta Hargitai. Hozzátette, hogy a médiaalkotmánynak nevezett jogszabály alapján jogellenes, ha egy állami intézmény nem segíti elő az újságírók tájékoztatási feladatának elvégzését.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, ha egy tudósítót akadályoznak a munkája végzésében, akkor azzal a közönség joga is sérül. Törvény mondja ki ugyanis, hogy mindenkinek joga van a megfelelő tájékoztatáshoz a közélet ügyeiről.

– Önkényesen semmiképpen nem lehet szelektálni a tudósítók között, egy eseményen mindenkit hagyni kell szabadon tudósítani

– nyilatkozta.

A szerdai rendezvény helyszíne a Várkert Bazárt, ami 500 fő befogadására alkalmas. Ehhez képest az újságírók regisztrációját a szervezők azzal az indoklással utasították el, hogy „a helyszín kapacitásának korlátai miatt nem áll módjukban biztosítani részvételüket a rendezvényen”. A külföldi lapok közül elutasították a The New York Times, a The Guardian, a holland Volskrant és NRC Handelsblad, az ARD újságíróit, illetve több szabadúszó újságírót. A magyarok közül pedig az Index, a hvg.hu, a 168 Óra, a Hír Tv és a Zoom munkatársait. A legutóbb a Political Capital jelezte, hogy őket sem engedik be.

Hargitai szerint jogellenes az is, ha egy közérdeklődésre számot tartó eseményen helyhiány miatt korlátozzák a részvételt. Ilyen esetben bizonyítani kell a helyhiányt, ha pedig valóban ez a helyzet, akkor a regisztrációk beérkezési sorrendjében kell visszaigazolni a jelentkezéseket. 

– Ezzel csak a nyilvánosságot próbálják szűkíteni, és azt próbálják megakadályozni, hogy újságírók kényes kérdéseket tehessenek fel

– mondja az elnök.

Amint azt ma megírtuk, már a pénteki Milo Yiannopoulos előadásra is elutasították a 168 Óra jelentkezését. A szélsőjobboldali provokátor előadását is Schmidt Mária intézete szervezi.


 

h i r d e t é s