h i r d e t é s

A pedagógus szakszervezetek ellen döntött a Fővárosi Törvényszék

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A pedagógus szakszervezetek ellen döntött a Fővárosi Törvényszék

2022. február 26. - 17:54

A szaktárca arra kérte az érdekképviseleteket, legyenek tekintettel a gyerekekre és a szülőkre. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Marjai János

A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a pedagógus szakszervezetek kérelmét a még elégséges szolgáltatás tárgyában, elutasította továbbá a normakontroll eljárásra irányuló kérelmüket is - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Mint írták: a pedagógus szakszervezetek által tudatosan a választási kampány időszakára szervezett jogszerűtlen akciók sértik a gyerekek és a szülők érdekét, a járvány és a sok hiányzás miatt így is sok teher hárult rájuk. Továbbra is kérik a szakszervezeteket és az aktivistákat, legyenek tekintettel a gyermekekre és a szülőkre. A január végi munkabeszüntetési akcióról a bíróság kimondta, hogy törvénytelen volt, és most első fokon a még elégséges szolgáltatásról szóló szabályozás jogszerűségét is megerősítette a Fővárosi Törvényszék.

"A sztrájk olyan alapjog, melynek módját és feltételeit jogszabályok határozzák meg, ezért kérik a szakszervezeteket, hogy fejezzék be a törvénytelen lépéseiket, térjenek vissza a törvényesség útjára" - fogalmaztak közleményében a tárca. 

Egyébként az érdemes megjegyezni, hogy Orbán Viktor korábban a koronavírusra hivatkozva tiltotta be a tanároknak, hogy sztrájkoljanak, ezért több helyen polgári engedetlenség keretében fejezték ki tiltakozásukat. (MTI) / Népszava