h i r d e t é s

A Pfizer vakcina tényleg súlyos mellékhatást eredményezhet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A Pfizer vakcina tényleg súlyos mellékhatást eredményezhet

2023. január 29. - 05:36

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) néhány héttel ezelőtt közölte, hogy a CDC oltóanyag-adatbázisa egy lehetséges biztonsági problémát tárt fel.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója - Forrás: i24NEWS

Eszerint a 65 éves és idősebb embereknél nagyobb valószínűséggel alakult ki iszkémiás sztrók azt követően, hogy felvették a Pfizer gyógyszergyártó és német partnere, a BioNTech frissített COVID-19 oltását - írja a Portfolio a Reuters alapján.

Most kiderült, hogy a stroke kialakulása és a Pfizer-BioNTech emlékeztető oltása közötti kapcsolat sokkal gyengébb, mint azt korábban jelezték. Ráadásul az adatbázisban megfigyelt stroke-ok száma az elmúlt hetekben csökkent is, ugyanakkor a jel valószínűleg nem véletlen – írták.

Az ügy kirobbanásakor az FDA és a CDC kijelentette, más nagy tanulmányok, a CDC mellékhatásokat bejelentő rendszere, más országok adatbázisai és a Pfizer-BioNTech adatbázisai nem jelezték ezt a biztonsági problémát. A legtöbb megerősített esetnél ugyanakkor influenza elleni védőoltást is alkalmaztak, amely szintén tényező lehetett. Szakértők szerint a kérdés további vizsgálatot igényel, viszont nincs értelme megváltoztatni a gyakorlatot, vagyis az emlékeztető oltás beadását ebben a korcsoportban, tekintettel az ismert előnyökre. (Pénzcentrum)

 

Elmenekült az újságírói kérdések elől a Pfizer vezérigazgatója, amikor a vakcinákról kérdezték

A gyógyszervállalat vezetőjét egy kanadai jobboldali portál, a Rebels News újságírói érték utol, és faggatták több percen keresztül. Többek közt arról kérdezték, miért nem ismerik el, hogy a vakcinák sem állítják meg a fertőzés átadását, miért nem ismerik el azt, hogy a vakcina „hatástalan”, mennyi pénzt szereztek az ügyleten, és vállalja-e a felelősséget.

Albert Bourla mindössze annyit mondott az újságíróknak, hogy köszöni szépen a kérdéseket, és szép napot kívánt nekik. 

A hír itt-ott a külföldi sajtóban is elterjedt, különösen Indiában, amelynek kormánya korábban összekülönbözött a Pfizerrel abban a kérdésben, hogy vállalják-e a felelősséget a vakcinák mellékhatásaiért. Rajeev Chandrasekhar, India elektronikus és információs technológiáért felelős államminisztere szóvá is tette ezt a saját Twitter-bejegyzésében, amelyben az esetről beszámolt.

Csak emlékeztetni akarom az indaiakat arra, hogy a Pfizer megpróbálta lenyomni az indiai kormány torkán azt, hogy nem lesznek felelősek a károkért

– írta a politikus.

WIO News portál megjegyezte, hogy a Pfizer egy nappal az eset előtt jelentette be, hogy növelni szeretnék az eladott vakcináik és gyógyszereik mennyiségét. A cég az AFP szerint közölte: 45 fejlődő országban mintegy 1,2 milliárd emberhez szeretnék eljuttatni több mint 500 fajta készítményüket. (Index)