h i r d e t é s

A rendőrségi tiltás ellenére is megtartja megmozdulását a Mi Hazánk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A rendőrségi tiltás ellenére is megtartja megmozdulását a Mi Hazánk

2020. május 28. - 11:27

 

Elvárják, hogy a rendőrség "tolerálja" őket, a párt szerint nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá a demonstrációjuk. - írja az atv.hu.

Forrás: MTI Fotó: Illyés Tibor

A Mi Hazánk többek között kegyeleti megemlékezésnek nevezi az eseményt, amit a Deák téri kettős gyilkossággal kapcsolatban az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) épülete elé szervez. Hangsúlyozzák azt is, hogy a "cigánybűnözés" ellen kívánnak vonulni, mégsem a nyilvánvaló rasszizmus, hanem a koronavírus miatti korlátozások adtak okot a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) arra, hogy szerdán közöljék: nem engedélyezett a demonstráció.

A Mi Hazánk a belügyminisztert a BRFK álláspontjának felülvizsgálatára kéri. A felvonulást a magyar szélsőjobb jogvédő szervezete, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat "biztosításával" tartja meg a párt a Toroczkai László pártelnök által aláírt közlemény szerint. Úgy érvelnek, az nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, tehát a rendőrségnek "tolerálnia" kell azt – értesült a hvg.hu.

Lássa és rázassa gatyába Rendőrségével törvénytelen gyermekeit az Orbán-rendszer

Közben szerkesztőségünknek is megküldte állásfoglalását a Magyarországi Roma Parlament. Azt írják,

azok, akik álszent módon utalgatva, vagy nyíltan cigány-bűnözést kiáltva szeretnék a fent említett szerveket helyettesíteni, az ország szégyenei.

Ehhez hozzáteszik,

azon túl, hogy az ország szégyenei, nagyrészt szerencsétlen nyomorultak is, akik képtelenek felismerni az őket manipuláló ideológiákat és erőket. Fogalmuk sincs arról, hogy talán több köze van utcára hívásukban a 2022-es választás előkészítésének, mint a halálos kimenetelű dulakodásnak.

A Magyarországi Roma Parlament szerint „a jobboldali pártok és extra-parlamentáris nyúlványaik próbálgatják izmaikat: egymással szembeni harcuk főleg a tematizálás kisajátításáért folyik - egyelőre.” Emlékeztetnek arra, hogy „a kártyák közt a legértékesebb - mert legkönnyebben kijátszható -, az idegengyűlölet, a rasszizmus, azon belül pedig: a cigány-ellenesség. A regnáló hatalom kezéből pár lapot ki lehet húzni annak ellenére, hogy ők nyomtatták a csomagot, mivel őket az ország szövetségi kötelezettségei és egykori jogrendjének, alkotmányosságának látszata részleges önmegtartóztatásra kényszeríti.”

A jogállamiság minden maradványa életeket mentő, biztosító érték. Tudjuk ugyan, hogy egy valóban demokratikus, a párizsi békeszerződést, a nemzetközi apartheid-ellenes egyezményeket egykor aláíró országban a neonáci gyülekezések - horribile dictu az ilyen pártok - betiltottnak kéne legyenek.

De azzal is elég érvelnünk, hogy jelenleg még alkotmányosan elítélt dolog a kollektív bűnösség fogalma, különösen ennek közösségellenes, etnikai feszültséget keltő, uszító formája. Mindezeken túl pedig - az aktuális gyülekezési jogkorlátozások alapján a BRFK nem is adott lehetőséget a rendezvényre

 – fogalmaznak a közleményben.

Azt javasolják, „ne adjunk lehetőséget provokációkra. Nem mi vagyunk megszólítva. Menjenek oda az Ultrák, a Nácik, a Szurkolói Brigádok és Betyárseregek: lássa és rázassa gatyába Rendőrségével törvénytelen gyermekeit az Orbán-rendszer. Nem a mi dolgunk - egyelőre.”

atv.hu


 

h i r d e t é s