fbpx A románok és a belgák mentik az embereiket Afganisztánból | CIVILHETES

h i r d e t é s

A románok és a belgák mentik az embereiket Afganisztánból

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A románok és a belgák mentik az embereiket Afganisztánból

2021. augusztus 16. - 16:35

 

A belga kormány elkezdte az evakuálási műveleteket, Románia katonai repülőgépet küld Kabulba, hogy kimenekítse Afganisztánban rekedt állampolgárait

A kép illusztráció! - Forrás: Stars and Stripes

A belga honvédelmi minisztérium légi eszközöket, többek között nagyméretű teherszállító repülőgépeket helyezett készenlétbe, hogy segítse a kabuli nemzetközi repülőtérről történő evakuálási műveleteket - jelentette hétfő délután a La Libre című belga hírportál Ludivine Dedonder, védelmi miniszter bejelentésére hivatkozva.

Bejelentésében a miniszter azt is közölte: azoknak az afgán állampolgároknak, akik a belga csapatokat és külszolgálatot segítették, lehetőségük van arra, hogy a belga képviseleten jelentkezzenek segítségért. Hangsúlyozta, hogy ezeket az embereket más nemzetek is foglalkoztatták, így más országba is kérhetnek menekültvízumot.

A belga külügyminisztérium szerint az elmúlt 24 órában 47, Afganisztánban tartózkodó belga állampolgár fordult a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban lévő belga nagykövetséghez.

"Mivel Kabulban nincs belga diplomáciai képviselet, a konzuli segítségnyújtás biztosítása nagyon nehéz, csaknem lehetetlen. Azon dolgozunk nemzetközi partnereinkkel, hogy megtaláljuk a lehető leghatékonyabb megoldásokat" - közölte a belga védelmi minisztérium.

Mark Rutte, Hollandia ügyvivő miniszterelnöke úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a kabuli holland nagykövetség munkatársai, az afgán tolmácsok és "mások, akik védelmet érdemelnek" kijussanak Afganisztánból. Múlt héten a kormány még úgy nyilatkozott, hogy nem tervez menedéket nyújtani azoknak az afgánoknak, akik az Afganisztánban állomásozó holland csapatokat segítették, mivel ez "a menedékkérelmek ellenőrizhetetlen megnövekedéséhez" vezetne.

Ank Bijleveld holland védelmi miniszter hétfőn azt közölte, hogy a tárca egy több járatból álló légihidat bocsátott rendelkezésre a holland állampolgárok hazatelepítéséhez.

Románia katonai repülőgépet küld Kabulba, hogy kimenekítse azokat a román állampolgárokat, akiknek még nem sikerült elhagyniuk Afganisztánt - közölték hétfőn a bukaresti hatóságok

Florin Citu miniszterelnök szerint a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb 35, a térségben rekedt román állampolgárról tud. A román kormányfő felkért minden, még a kritikus térségben tartózkodó román állampolgárt, hogy vegye fel a kapcsolatot Románia pakisztáni külképviseletével, és azonnal hagyja el Afganisztánt.

Citu szerint a Kabulban rekedt román állampolgárok jelenleg biztonságban vannak, hazatérésüket pedig egy hamarosan induló NATO-géppel, vagy egy értük küldendő román katonai géppel próbálják megoldani.
Nem sokkal később az elnöki hivatal közölte: a kormányfő kezdeményezésére Klaus Iohannis államfő hétfőn elrendelte, hogy a román légierő "vállaljon szerepet" az Afganisztánban rekedt román állampolgárok kimenekítésében.

Románia aktív szerepet vállalt az Egyesült Államok oldalán az elmúlt 19 évben az afganisztáni missziókban, amelyekre mintegy hárommilliárd lejt (710 milliárd forint) költött az évek során. A román hadsereg 32 ezer katonája teljesített szolgálatot az országban, közülük 27-en életüket vesztették, 227-en megsebesültek.
Románia utolsó 140 katonája június végén vonult ki Afganisztánból a NATO-erők összehangolt kivonásakor. (MTI)


 

h i r d e t é s