h i r d e t é s

A Roszatom lélegeztetőgép-alkatrésszel segíti a járvány elleni küzdelmet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Roszatom lélegeztetőgép-alkatrésszel segíti a járvány elleni küzdelmet

2020. április 01. - 17:05

 

A Roszatom egyik vállalata, a 3D-s nyomtatással foglalkozó Rusatom – Additive Technologies (RusAT) elkészítette a lélegeztetőkészülékekben használt Venturi szelep prototípusát, és készen áll annak gyártására.

A kép illusztráció! - Forrás: Engineering News

A COVID-19 koronavírus világjárványa miatt sokszorosára nőtt a kereslet e termék iránt. 

A RusAT termelési kapacitásának köszönhetően hetente 300 ilyen szelepet tud legyártani. A szelep elkészítéséhez biokompatibilis polimert használnak, ezért nincs szükség a szelep további megmunkálására.

A Venturi szelepet az oxigénmaszkkal történő lélegeztetés során alkalmazzák az orvosok. 

A szelep lehetővé teszi az oxigén megfelelő koncentrációban való adagolását. A Venturi szelepet néhány órás használatra tervezték, azaz egy bizonyos idő után szükségessé válik a cseréje a lélegeztető készülékben, tehát fogyóeszközről van szó. A koronavírus-járvány miatt több országban is hiánycikké vált a szelep, amelyre megoldást jelent a termék 3D-s nyomtatása.
- Az orosz atomenergetikai ipar vállalatai rendelkezésre bocsátják a megfelelő kapacitásaikat 

a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Az összes gyógyászati profilú és orvosi termékeket gyártó Roszatom vállalat keresi annak lehetőségét, hogy a koronavírus leküzdésében segítse az orvosokat azzal, hogy gyorsan átállnak a szükséges berendezések és orvosi fogyóeszközök gyártására. A Venturi szelep gyártásának lehetőségéről a Roszatom máris tájékoztatta az orosz egészségügyi minisztériumot, a rendkívüli helyzetek minisztériumát és a védelmi minisztériumot, valamint az orosz fogyasztóvédelmi hatóságot. Szükség esetén már a közeljövőben el tudják kezdeni a szelepek gyártását – közölte Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetika konszern vezérigazgatója.

Mihail Turungyajev, a RusAT vezérigazgatója kiemelte: a Roszatom additív technológiák ágazati integrátoraként a vállalat megvizsgálta a Venturi szelepek nyomtatásának lehetőségét, elkészítette a prototípust és készen áll a gyártás megkezdésére az egészségügyi intézmények ellátása érdekében. A 3D-s nyomtatás segítségével a szelepek mellett maszkokat, légzőkészülékeket és egyéb orvostechnikai eszközöket is elő tudnak állítani.
 


 

h i r d e t é s