h i r d e t é s

A Roszatom szinkroton sugárforrást tervez a víruskutatás segítésére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Roszatom szinkroton sugárforrást tervez a víruskutatás segítésére

2020. április 14. - 17:43

 

A TVEL, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalatának Központi Technológiai Tervezőintézete megbízást kapott a Szibériai Közös használatú Kör Fotonforrás Központ, angol elnevezéssel Center of Common Use – Siberian Circular Photon Source, az úgynevezett SKIF-projekt megtervezésére. 

A kép illusztráció! - Forrás: neftegaz.ru

A SKIF egy olyan megaprojekt, amely a legújabb, 3 GeV-os, 4+ generációs szinkrotron sugárforrás létrehozását célozza. A tervezési alapadatokból kitűnik, hogy a SKIF szívét jelentő gyorsítókomplexum egyedülálló lesz a világon. A SKIF kísérleti létesítményeit fizikai, kémiai, földtani, biológiai, illetve orvostudományi kutatásokra használják majd.

A SKIF-projekt a novoszibirszki Kolcovo tudományos központban valósul meg az orosz tudományos és felsőoktatási minisztérium által irányított Tudomány elnevezésű nemzeti projekt keretében. A tervek szerint a szinkrotron berendezés és a hozzá tartozó infrastruktúra 2023 végéig készül el, a létesítményt 2024-ben helyezik üzembe.

A SKIF otthont ad többek között a Vektor orosz állami virológiai és biotechnológiai kutatóközpontnak is, amely jelenleg a COVID-19 vírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik.

"A kutatók 2024-től kezdve folytathatnak biológiai kutatásokat a két, elsőként létrehozott kísérleti létesítményben. A tervben szerepel egy olyan speciális létesítmény 2025-ös megnyitása is, amely teljes körű felszereltséggel szolgálja a virológiai és biotechnológiai kutatásokat" – mondta Valerij Buhtyijarov, az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai részlegéhez tartozó Boreszkov Szövetségi Katalízis Kutatóintézet vezetője, amely intézet a SKIF infrastruktúrájának fejlesztője.

Ezenkívül a Vektor új laboratóriumának felépítését is felgyorsíthatják, ami lehetővé tenné egy kiterjedt virológiai kutatási program megvalósítását. Ennek részeként lehetővé válik az új, magas hatékonyságú vakcinák kidolgozása, továbbá antibakteriális és vírusellenes gyógyszerek kifejlesztése.

"Az SKIF egyedülálló projekt, amelynek az indulását világszerte várja a tudományos közösség. Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk ennek a kezdeményezésnek. A létesítményt a legfejlettebb technológiák felhasználásával, például a digitális modellezés segítségével fogjuk megtervezni" – mondta Mihail Taraszov, a Központi Tervezési és Technológiai Intézet vezérigazgatója. 


 

h i r d e t é s