h i r d e t é s

A sárgabóbitás kakadu legrégebbi európai ábrázolására bukkantak a Vatikánban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A sárgabóbitás kakadu legrégebbi európai ábrázolására bukkantak a Vatikánban

2018. június 26. - 18:37

 

A könyv illusztrációi 1241-1248 között készülhettek, mintegy 250 évvel korábban, mint az eddig legrégebbinek vélt, európai ábrázolás a sárgabóbitás kakaduról. 

Forrás: bbc.com

A szöveg illusztrációjaként lerajzolt madarat a kötet szerint az ajjúbida egyiptomi dinasztia negyedik uralkodója ajándékozta II. Frigyesnek

- írja a BBC News.

A tény, hogy a 13. században kakadu érkezett Szicíliába, azt mutatja, hogy a kereskedők rendszeresen utaztak Ausztrália északi részére, Pápua Új-Guineába és az Indonézia körüli szigetvilágba

- magyarázta Heather Dalton, a Melbourne-i Egyetem kutatója, aki finn tudósokkal együtt tanulmányozta a latin nyelvű könyvet. 

A kötetben több mint 900 olyan madárról és állatról készítettek rajzot, amely a német-római császár palotáiban élt. 

A tudósok tudatában voltak annak, hogy az egyiptomi uralkodó fehér papagájt ajándékozott II. Frigyesnek, de nem tudták, hogy erről a madárról maradt fenn illusztráció

- tette hozzá Dalton.  Az ausztrál kutató szerint a kakadut eredeti élőhelyéről Kairó érintésével vitték Szicíliába, az út több éven át tartott.

A tudósok szerint a madár vagy egy nőstény triton kakadu, esetleg a sárgabóbitás kakadu vagy az aranyos arcú kakadu három alfajának egyike lehetett, ami azt jelenti, hogy a madár mindenképpen Ausztrália északi térségéből, Pápua Új-Guineából vagy Indonéziából származott. 

Az eddig legrégebbi európai kakaduábrázolást Andrea Mantegna olasz festőnek tulajdonították, aki egy 1496-ban készült munkáján ábrázolta a madarat.

(MTI)


 

h i r d e t é s