h i r d e t é s

A Suzuki máris több száz munkást tesz utcára a gyárleállás miatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A Suzuki máris több száz munkást tesz utcára a gyárleállás miatt

2020. március 21. - 17:17

 

Legkevesebb 400 munkatársának mondott fel péntek este a Suzuki Esztergomban.

Miután szerdán kiderült, hogy hétfőtől szünetel a termelés a gyárban, a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárából érkezett információk alapján 4-600 fő kölcsönzött munkással közölte péntek este a munkaerőkölcsönző cég képviselője, hogy hétfőtől nincs munkájuk a koronavírus miatti új helyzetből fakadóan, így mehet mindenki amerre lát, és hétfő reggelig ki is kell költözni a munkásszállóról.

Ez rengeteg embernek jelent súlyos egzisztenciális problémát, mivel míg pénteken munkájuk, jövedelmük és a munkásszálló révén lakhatásuk is volt, most egy csapásra valamennyi odalett, így a különösen kiszolgáltatott helyzetben lévő munkásoknak egyik napról a másikra kellene megoldást találniuk megélhetésükre.

A Mérce telefonon érte el László Zoltánt, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét, aki megerősítette értesüléseinket. A szakszervezeti vezető elmondta, az éjszaka során találták meg a Vasast cseten, és egy videót is küldtek, melyen az látszik, hogy a munkásokat foglalkoztató munkaerőközvetítő egy alkalmazottja – László szerint mintha csak egy színdarabot látnánk – a munkásszálló lépcsőjén állva kapja meg az e-mailt, mely szerint a Suzukinak a továbbiakban nincs szüksége a kölcsönzött munkásokra.

László kifejtette, az ország minden részéről – és külföldről, például Ukrajnából – összeszedett munkásoknak sokszor egyáltalán nincs alternatív lakhatásuk, ezért a munkásszálló létfontosságú juttatás volt, melyet most ráadásul jövedelmükkel együtt vesztenek el. Ezeknek az embereknek szükségük lesz valamilyen segítségre, különben nem tudni, hogyan fogják átvészelni a koronavírus miatti válságot, mely gazdasági szempontból vélhetően jóval tovább fog húzódni, mint maga a járvány. Ahogy László mondta, mivel a cégekre nem lehet számítani és jogi lehetőségek nem állnak rendelkezésre,

itt vagy a kormány segít, vagy a szolidaritás, a társadalom segít, vagy senki.

A Vasas épp emiatt nyílt levélben fordult a cégekhez és Orbán Viktor miniszterelnökhöz, valamint a kormányhoz. A cégeket arról kérdezik, hogyan segítik a hazautazást és a lakhatást, a levél második részében pedig felszólítják a kormányt, hogy hozzon intézkedéseket a kiszolgáltatott helyzetbe került munkások megsegítése érdekében.

Mint László elmondta, ebben a helyzetben kormányzati beavatkozás szükséges, tipikusan a kölcsönzött munkaerő kiszolgáltatottsága játszik itt szerepet, mikor az ilyen formában foglalkoztatott munkásokat kirúgják, egy hónap végkielégítést kapnak, ami nem sokra elég. Ezen túl a munkáltatónak semmilyen más kötelezettsége nincs, törvényesen szélnek ereszthetik őket.

Noha jelenleg a Suzukiról tudjuk, hogy elküldte a kölcsönzött munkásokat, egyelőre nem tudni, hány cégről van szó, mindazonáltal nem hivatalosan lehet sejteni, hogy máshol is történt ilyen. László szerint a Suzukinál alkalmazott 4-600 kölcsönzött munkás mellett akár 10 000 főt is elérhető szám lehet ez Magyarországon, ebből több száz, több ezer ember lehet olyan helyzetben, hogy nem tudja mit csináljon, hova menjen, miután megszűnt a munkája és a lakhatása, és az utcán találja magát egy-két táskával, melyekben minden holmija benne van. (merce.hu)

Vasas nyílt levele:

Nyílt levél

2020. március 20-án este elkeseredett, munkájukat vesztett dolgozók fordultak hozzánk egy drámai hírrel, és egy azt alátámasztó videóval a segítség reményében.

A Livita Dorta Kft. egy munkásszálláson közölte az általa foglalkoztatott munkavállalókkal, hogy a Magyar Suzuki Zrt. a kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkaerőre vonatkozó igényét azonnali hatállyal felmondta. Ennek következményeként a Livita Dorta Kft. a vele szerződésben állók munkaviszonyát még aznap meg is szüntette. A munkaviszonyhoz kapcsolódóan a dolgozóknak biztosított munkásszállást hétfő reggelig mindenkinek el kell hagynia. A Vasas kéréssel fordult a két céghez, hogy egy világjárvány sújtotta időszakban ezek az emberek ne váljanak földönfutóvá, ne kerüljenek az utcára. Amint reagálnak, a válaszukat természetesen közreadjuk.

Ezúton fordulunk a magyar kormányhoz, Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz!

Annak érdekében, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek megoldódjanak, valamint a jövőben elkerüljük őket, szükségesek olyan intézkedések, melyeket a környező országokban már bevezettek, és amely szerint egy bizonyos időszakban az állam vállalja át az elbocsátani tervezett dolgozók fizetését. Emellett szükséges a hazánkban már bevezetett munkáltatói és munkavállalói adókedvezmények kiterjesztése más, immáron szintén közvetlenül érintett szektorokra. A Vasas szakszervezet és más ágazatok dolgozói érdekképviseletei is kész javaslatokkal várják, hogy bevonják őket a megoldások kidolgozásába.

A kormány nem nézheti tétlenül a dolgozó emberek tragédiáját! Minden magyar dolgozó ember nevében kérjük, hogy az érintettek bevonásával, közösen védjük meg a munkahelyeket és az emberek egészségét a vészhelyzetben!

Vasas Szakszervezeti Szövetség


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s