fbpx A szlovák sajtó arról ír, orosz zászlóval várták Eduard Hegert Esztergomban | CIVILHETES

h i r d e t é s

A szlovák sajtó arról ír, orosz zászlóval várták Eduard Hegert Esztergomban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A szlovák sajtó arról ír, orosz zászlóval várták Eduard Hegert Esztergomban

2021. október 14. - 08:09

 

Kicsit késve, de befutott az Orbán-Heger találkozó sajtóvisszhangja. A sajtótájékoztatón készült felvételeken többen kiszúrták, hogy a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél egy címer nélküli szlovák lobogó várta Eduard Heger kormányfőt.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A találkozót követő sajtótájékoztatón elhangzottakról külön cikkben számoltunk be. A barátságos hangulatú eseményen mind Orbán Viktor, mind Eduard Heger a két nemzet barátságát hirdette, utóbbi például arról beszélt, a híd húsz évvel korábbi átadása számos fontos projektnek ágyazott meg. Heger kihangsúlyozta, hogy a mostaniakhoz hasonló nehéz időkben minden eddiginél nagyobb szükség van a nemzetek közötti együttműködésre. Orbán Viktor is hasonló szellemben nyilatkozott, szimbólumnak nevezte a Mária Valéria hidat és azt hangsúlyozta, a két nemzet hasonló problémákkal kénytelen szembenézni. 

A helyszíni beszámolók alapján kifejezetten jó hangulatú találkozóba azonban két kisebb baki is becsúszott. Az egyik, hogy a szlovák nemzeti lobogó (nem zászló, az definíció szerint egy merev rúdhoz van rögzítve) hiányos volt, lemaradt róla a szlovák címer. Ezt több szlovák sajtótermék is nehezményezte. A TV JoJ például a következő címmel tudósított a tegnapi eseményről: "Botlás Orbán és Heger találkozóján. A Szlovákiát Magyarországgal összekötő hídon orosz lobogó függött"

A hol hírportálként, hol meg fake news gyűjtőhelyként funkcionáló Hlavné Správy szintén nehezményezte, hogy Heger szó nélkül hagyta az állítólagos udvariatlanságot. A kormányfő hivatalos Facebook-oldalán is beszámolt az esztergomi eseményről, a kommentszekciót annak rendje s módja szerint el is árasztották az elégedetlen szlovákok.

Érdekes módon saját miniszterelnöküket okolva azért, mert nem tette szóvá a lobogó összeállítását. 

Hogy a szlovák küldöttség, illetve a protokollért felelős megbízott miért felejtette el jelezni a magyar félnek, hogy a kifüggesztett lobogóról hiányzik az országuk címere, nem tudni. Rövid keresésünk alapján egyetlen olyan korábbi eseményt sem találtunk, ahol hasonló lobogó "képviselte" volna a szlovák delegációt. A furcsaságot Heger kommentelői is szóvá tették. Volt, aki azt írta, "szégyen, úgy látszik Szlovákia már Oroszország része, azért volt kinn az ő zászlajuk a szlovák helyett".

Nem ez volt az egyetlen baki

A találkozón nem a zászlóügy az egyetlen, amely borzolhatná az ilyesmire hajlamos szlovákok idegeit.

A kórus elfelejtett időben bekapcsolódni a szlovák himnusz éneklésébe.

Miután a moderátor felkonferálta a két ország nemzeti himnuszát (udvariasságból a szlovákot játszották először), a szlovák kórus lemaradt sajátja első soráról. Ahogy videónkon is látszik (és hallatszik) a tátrai villámok csendben zúgtak el a szlovákság feje fölött, csak testvéreik buzdítására kapcsolódtak be az éneklésbe a kórus tagjai. (ma7.sk)


 

Kommentek

h i r d e t é s