h i r d e t é s

A szokatlan hideg miatt Texasban megfagytak a szélerőművek, több millió ember maradt áram nélkül

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A szokatlan hideg miatt Texasban megfagytak a szélerőművek, több millió ember maradt áram nélkül

2021. február 17. - 09:52

 

A február közepe nem csak Magyarországon hozott szokatlanul hideg időt, Texasban például olyan hóvihar tombolt az elmúlt napokban, ami az államban található szélturbináknak csaknem a felét működésképtelenné tette.

Forrás: KXXV

A rendkívüli időjárás miatt, amit egy sarkköri hideghullám hozott magával, Texas kormányzója, Greg Abbott az állam mind a 254 megyéjében szükségállapotot hirdetett ki, miközben az állam energiahálózatát üzemeltető Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) arra kérte a lakosságot, hogy ahol tudnak, spóroljanak az áramfogyasztással - írja a The Blaze. Ennek jegyében többek között azt kérték az emberektől, hogy a termosztátokat állítsák 20 Celsius-fokra, a nem létfontosságú elektromos eszközöket kapcsolják ki, a redőnyöket pedig engedjék le, hogy ezzel is bent tartsák a meleget.

A Time and Date adatai szerint Dallasban hétfőn -14 Celsius-fokot is mértek, de volt olyan település is, ahol a hőmérséklet éjszaka -20 fok alá csökkent. A rendkívüli hideg mellett az akár 30 km/h-s szél és a 10-20 centiméteres hó is nehezíti a helyzetet, ami nem csak az energiaellátásban, de a közlekedésben is komoly fennakadásokat okoz, Fort Worthnél például 133 autó ütközött össze az autópályán.

Dan Woodfin, az ERCOT egyik munkatársa szerint az áramkimaradások oka, hogy Texasban az ilyen szokatlanul hideg idők ritkán járnak együtt nedvesebb levegővel, most viszont a jelentős menyiségű csapadék miatt az állam szélerőművei tömegesen fagytak be. Az Austin American-Statesman újságnak nyilatkozó hálózatüzemeltetők szerint a csapadék és a történelmi hideg miatt az államban mintegy 12 ezer megawattnyi szélenergiával kevesebbet tudnak csak termelni, ez pedig csaknem a fele a szélerőművek által termelt energiának.

A Reuters megjegyzi, hogy a szélenergia a leggyorsabban növekvő energiahordozó Texasban, ami mára az állam energiatermelésének a 23 százalékát adja, ezzel a második leggyakoribb energiaforrásnak számít a földgáz után. Bár a kieső energia egy részét sikerült pótolni a tengeri szélerőművekből, amelyek a viharos széllökések miatt a szokottnál valamivel több energiát tudnak termelni, de az államban hétfőn így is mintegy 2,7 millió ember maradt elektromos áram nélkül hosszabb-rövidebb időre.

Bár a houstoni Energiagazdálkodási Iroda közleménye szerint ehhez hasonló időjárási körülményeket évtizedek óta nem tapasztaltak, több gazdasági újság azonnal megragadta az alkalmat, hogy az eset kapcsán nekimenjen a Biden-adminisztráció energiapolitikájának. A Wall Street Journal egy hétfőn közzétett szerkesztőségi cikkben azt írja, hogy "a fosszilis energiahordozók száműzése nagyobb egzisztenciális fenyegetést jelent az amerikaiakra nézve, mint a klímaváltozás", amire szerintük az egyetlen megoldás az lehetne, ha a földgáz és a szén komolyabb szerepet kapna az energiaellátásban. Bár nem ennyire hevesen, de hasonló álláspontot fogalmaz meg Robert Bryce is, aki a Forbes-ban megjelent cikkében szintén a földgáz mellett foglal állást, kiemelve, hogy az Egyesült Államoknak kifejezetten jól kiépített földgáz-hálózat áll a rendelkezésére. A földgázzal kapcsolatban egyébként éppen néhány napja jelent meg egy meglehetősen terjedelmes írás a Slate.com-on, amely azt járja körül, hogy az energiacégek hogyan érték el, hogy a háztartások nagy részében ezt az egészségre meglehetősen ártalmas fűtőanyagot használják a főzéshez. (raketa.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s