h i r d e t é s

A tankerületek szerint "nem időszerű" a tanársztrájk, így megpróbálják megakadályozni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A tankerületek szerint "nem időszerű" a tanársztrájk, így megpróbálják megakadályozni

2019. május 15. - 17:58

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közben elismerte: a pedagógusok 30 százalékos béremeléséről szóló hír kacsa volt.

Pedagógustüntetés 2017 áprilisban - Forrás: PDSZ/Facebook

Nem tartják időszerűnek a május 29-ére meghirdetett pedagógussztrájkot a tankerületek, ezért nem hajlandóak megállapodni az akciót meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) az elégséges szolgáltatásokról – derült ki a PDSZ sajtótájékoztatóján, ahol Szűcs Tamás, a szakszervezet országos választmányának elnöke számolt be a legújabb fejleményekről. A tankerületek szerint azért nincs itt az ideje egy sztrájknak, mert a PDSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között egyeztetések zajlanak.

- Ilyen nincs, és mégis van – fogalmazott Szűcs Tamás. Szerinte ez nemcsak a sztrájktörvényt sérti – ami alapján az egyeztetés a sztrájk egyik előfeltétele –, hanem alkotmányjogilag is aggályos. A PDSZ mind a 60 tankerületnek és mind a 43 szakképzési centrumnak megküldte a sztrájk idején biztosított elégséges szolgáltatásokról (gyermekfelügyelet, személy- és vagyonvédelem) szóló megállapodástervezetet, melynek szövegezése szinte teljes egészében megegyezik a márciusi szolidaritási sztrájk esetében Pécsen kötött megállapodással – amiről Szűcs szerint az állami iskolafenntartó, a Klebelsberg Központ elnöke is azt nyilatkozta egy egyeztetésen, hogy teljes mértékben jogszerű.

A PDSZ a mai napon bírósághoz fordult; öt napon belül, nem peres eljárásban kell dönteniük a sztrájk körülményeiről. Szűcs Tamás szerint előfordulhat, hogy a jogi procedúra még így is elhúzódik, ebben az esetben – mint fogalmazott - a PDSZ kénytelen lesz belátni, hogy el kell halasztania a sztrájkot. - Sokan biztatnak minket, hogy minden körülmények között sztrájkoljunk, de szeretném leszögezni: „vadsztrájkra” sosem fogjuk felszólítani tagjainkat – mondta. Hozzátette: ha kell, akár nemzetközi bíróságokig is elmennek az ügyben.

A PDSZ delegációja kedden az Emmi képviselőivel is tárgyalt. Szűcs Tamás szerint az egyeztetés lényegében csak időhúzás volt, semmire nem kaptak garanciákat - azt viszont elismerte az Emmi: nem igaz, hogy 30 százalékos pedagógus béremelést terveznének. A hír az újból kormányközelivé vált Magyar Nemzetben jelent meg március elején, néhány nappal a közszolgálati sztrájk elé időzítve.

A szakszervezet négy pontban összegezte követeléseit: a közalkalmazotti illetménytábla rendezése (emelése); a pedagógusok kötelező óraszámának egységesen heti 22 tanórára történő visszaállítása; a pedagógusbérek számítási alapjának a mindenkori minimálbérhez kötése; sztrájktörvény módosítása annak érdekében, hogy kiszámítható, törvényes keretek között kerülhessen sor munkabeszüntetésre. 

Szerző: Juhász Dániel / nepszava.hu

Címkék: 

 

h i r d e t é s