h i r d e t é s

A társadalom összeomlása és az emberiség vége is elképzelhető a felmelegedés hatására

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A társadalom összeomlása és az emberiség vége is elképzelhető a felmelegedés hatására

2022. augusztus 15. - 07:46

Veszélyt jelent, hogy nem vizsgálták még kellő mélységben a globális felmelegedés potenciális következményeit: a Cambridge-i Egyetem kutatói szerint fontos lenne behatóbban tanulmányozni, mi történhet a lehető legpesszimistább forgatókönyv szerint, írja a Sky News.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A tudósok úgy vélik, globális katasztrófahelyzetet is kialakíthat a felmelegedés, erről a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban írtak. Véleményük szerint ez segíthetne abban, hogy az emberiség többet tegyen, ellenállóbbá tehesse magát és mindenkit tájékoztasson.

A Kormányközi Éghajlatváltozási Testületet (IPCC) arra biztatták, hogy a jövőben készítsenek jelentést ebben a témában.

Az éghajlatváltozás már szerény mértékű felmelegedés esetén is katasztrofális következményekkel járhat. Az éghajlatváltozás minden tömeges kihalási eseményben szerepet játszott. Segített birodalmak bukásában és alakította a történelmet

- mondta a kutatás vezető szerzője, Luke Kemp, a cambridge-i Centre for the Study of Existential Risk munkatársa.

Véleménye szerint a katasztrófákhoz vezető utak nem korlátozódnak a magas hőmérséklet közvetlen hatásaira, például a szélsőséges időjárási eseményekre.

"Az olyan hatások, mint a pénzügyi válságok, konfliktusok és új betegségek kitörése más csapásokat is kiválthatnak, és akadályozhatják a potenciális katasztrófákból, például az atomháborúból való kilábalást" - tette hozzá.

A kutatók szerint keveset kutatják jelenleg azt, hogy mi következik be, ha 3 Celsius fokkal melegszik fel a Föld átlaghőmérséklete.

A következő négy területet tartják különösen veszélyesnek, ezért a kutatások terén is ezeket látnák szívesen kiemeltként:

  • éhínség és alultápláltság,
  • szélsőséges időjárás,
  • konfliktusok,
  • vektorok által terjesztett betegségek.

"Minél többet tudunk meg bolygónk működéséről, annál nagyobb okunk van az aggodalomra. Egyre inkább megértjük, hogy kifinomultabb és törékenyebb szervezet annál, mint amit hihettünk. Számolnunk kell a katasztrófával, hogy elkerülhessük azt" - fűzte hozzá Johan Rockstrom professzor, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója. (Infostart)