fbpx A törökországi Akkuyui Atomerőmű 4-es blokkja is megkapta a létesítési engedélyt | CIVILHETES

h i r d e t é s

A törökországi Akkuyui Atomerőmű 4-es blokkja is megkapta a létesítési engedélyt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A törökországi Akkuyui Atomerőmű 4-es blokkja is megkapta a létesítési engedélyt

2021. október 29. - 17:21

 

A Törökországi Nukleáris Szabályozó Hatóság jóváhagyta az Akkuyui Atomerőmű 4. blokkjára vonatkozó létesítési engedély kiadását az engedélyes Akkuyu Nuclear JSC vállalat számára. Az engedély kiadása azt jelenti, hogy a 4. blokkhoz kapcsolódó összes építési és szerelési munka megkezdődhet, beleértve a nukleáris biztonsági berendezésekkel kapcsolatos munkálatokat is.

A törökországi Akkuyui Atomerőmű

Az engedélyezési dokumentációt 2020. május 12-én nyújtották be a török Nukleáris Szabályozó Hatósághoz (NDK). A kérelem részeként az Akkuyu Nuclear JSC beterjesztette az Akkuyui Atomerőműre vonatkozó előzetes biztonsági jelentést (EBJ) és a valószínűségi biztonsági elemzés (VBE) másolatát, valamint számos egyéb dokumentumot, amelyek alátámasztják az megépítendő új atomerőművi blokk biztonságosságát és megbízhatóságát.

Az Akkuyui Atomerőmű 4. blokkjára vonatkozó létesítési engedélyt azt követően adták ki, hogy a Nukleáris Szabályozó Hatóság Bizottsága kiértékelte az engedélyezési dokumentációt. Az engedély lehetővé teszi a blokk reaktorának és turbinaszigetének megépítését.

Anasztaszija Zotyejeva, az Akkuyu Nuclear JSC vezérigazgatója elmondta, hogy a 4. blokk építési engedélyének megszerzése a projekt megvalósításának fontos állomása és köszönetet mondott egyben azon a török és orosz dolgozóknak, akik részt vettek az engedély megszerzésében. „A 4-es blokk építési engedélyének megszerzésével lezártuk a négy blokkos atomerőmű építésének engedélyezési folyamatát, amivel sikerült igazolni a projekt biztonságosságát a török Nukleáris Szabályozó Hatóság számára. Most már mind a négy atomerőművi blokk esetében készen állunk au összes munkálat elvégzésére. A jövő év elején megkezdjük a 4-es blokk nukleáris szigethez tartozó épületek alaplemezének kivitelezését” – mondta a vezérigazgató. 

A 4-es blokk építési területén a 2021. június 30-án kelt elvi létesítési engedély alapján a létesítési engedély kiadását megelőzően már előkészítő munkálatok folytak, ezen belül méréseket végeztek, illetve és munkagödör földmunkáit végezték. Ez év végére várhatóan megkezdődik a beton öntése a 4-es blokk reaktor- és turbinaépület alaplemezeibe. 

Törökország első atomerőművének engedélyezési folyamata során mintegy 120 különböző engedélyt és jogosítványt szereztek be a különböző török kormányhivataloktól. A mai napig minden kulcsfontosságú engedélyt és jogosítványt kiadtak, beleértve a környezeti hatásvizsgálati jelentést, a villamosenergia-termelési engedélyt, az erőművi létesítési engedélyeket valamint a keleti raktárbázis termináljának működési engedélyét. A jövőben a Nukleáris Szabályozó Hatóság feladata lesz elbírálni mind a négy épülő atomerőművi blokk esetében az üzembe helyezési és üzemeltetési engedélykérelmeket, az üzemanyag-betöltésre vonatkozó engedélykérelmet, valamint az üzemeltető személyzetet is akkreditálnia kell még a hatóságnak. 

Ma az Akkuyui Atomerőmű a világ legnagyobb nukleáris építkezése. Az atomerőmű építési területén naponta 12 000 munkás, valamint több mint 1 000 építőipari berendezés és jármű, valamint 70 különböző daru dolgozik. Minden munkálatot a török kormányhivatalokkal és független ellenőrző hatóságokkal szoros együttműködésben és a felügyeletük alatt végeznek a kivitelezők. 


 

Kommentek

h i r d e t é s