h i r d e t é s

A történelem legnagyobb összeomlásától retteg az elemző, 80%-os tőzsdei zuhanás jöhet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A történelem legnagyobb összeomlásától retteg az elemző, 80%-os tőzsdei zuhanás jöhet

2020. október 13. - 08:05

 

A történelem legnagyobb gazdasági összeomlását jósolja David Hunter, a Contrarian Macro Advisors stratégája, melyre egy rövid, hurráoptimista rali után kerül majd sor – írja a Business Insider.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A szakember elsősorban amiatt aggódik, hogy a gazdaságok túlzott eladósodása találkozik majd a koronavírus miatti csődhullámmal, a jegybankok stimulációs intézkedései pedig csak rontják a helyzetet.

David Hunter, aki 47 éve figyeli a piacokat, most úgy látja, hogy nyakunkon a történelem egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) gazdasági válsága, melynek egyik fontos oka, hogy számos bank megy majd csődbe a bedőlő cégek, lakossági ügyfelek fizetésképtelensége miatt. A szakember szerint Ázsia és Európa lesz a legjobban érintett, de az Egyesült Államok sem ússza meg.

Hunter szerint az első fázis már márciusban elkezdődött: az optimisták egészen 4200-4500-ig felhúzzák majd az S&P 500-at (most 3477), a Nasdaq pedig 15000-ig megy majd (most 11579). Az optimizmust a likviditás és a jegybanki mentőcsomagok hajtják majd.

Ezután begyűrűznek majd a csődhullámok, likvidációk, bedőlnek a bankok és a tőzsdék 80%-ot esnek majd – véli Hunter. A Fed erre válaszul is beavatkozik majd: 20 000 milliárd dollárra növeli majd a mérlegét (jelenleg kb. 7000 milliárd dollár). Erre Hunter szerint jövőre kerül majd sor.

Hunter bevallotta, hogy meglepte a tavaszi összeomlás intenzitásra: ő 10% körüli visszaesésre számított, erre 30% fölötti jött. Ezt az eseményt az elemző „kamu eladási hullámnak” nevezte, amely nem árazta be reálisan a koronavírus gazdasági hatásait.

A szakember úgy látja, a jövőben hamarosan kibukik az, hogy mennyire el van adósodva a világgazdaság és visszaüt az, hogy a legtöbb gazdaság a valódi kapacitásának töredékén üzemel. (portfolio.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s